Interjú Fehér Gyulával a síklaszter elnökével

A budapesti SkiOutlet üzlet tulajdonosa közel négy évvel ezelőtt tette nyilvánossá felhívását, melyben összefogásra ösztökélte a hazai szabadidős sísportban érdekelt feleket. Elnöki mandátuma januárban lejár, újraindulását tervezi. Szeretné a feladatot továbbvinni a következő öt évben is.

Fehér Gyula a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke ( fotó: amdala.hu) 

 

Azt mondják rólad, hogy avaron kezdted a sízést és így indult a „síszerelem”.

Édesapám, aki mátrai gyerek volt, viszonylag sokat sízett a harmincas évek végén. Anno, Mátrafüredről egy nap alatt gyalogoltak fel Kékesre, majd napnyugta előtt elindult a mámorító lesiklás. Aztán amikor felcseperedtünk, teljesen kezdőként, tíz éves koromban, öcsémmel és édesapámmal együtt egy utazási iroda által szervezett sítáborba mentünk a Börzsönybe, a Magas-Taxi turistaházba. A karácsonyi iskolaszüneti sítáborban egy centiméter hó sem volt, azonban a fanatikus síoktatónk, Dobozy Laci bácsi a taxi-rét melletti hegyoldalban, a fák között, faleveleken csúszva lelkesen tanította a delikvenseket egy héten át. Itt lettem szerelmes a síelésbe.

A síoktatást egész fiatalon kezdted, állítólag  „papírok” nélkül?

Éppenhogy 18 éves lettem, amikor a viszonylagos jó sítudásomnak köszönhetően a Budapest Tourist utazási irodával síoktatóként utazhattam Bánkútra, Nagy Hideg-hegyre, majd az egykori jugoszláviai síterepekre. Ehhez a munkához akkoriban elegendő volt a biztos sítudás. Pár év múlva derült csak ki, hogy az akkori síoktatók döntő többségének semmiféle oktatói végzettsége nincs, magamat is beleértve. Akkoriban nem is volt oktatóképzés, csak edzőképzés. Gyorstalpalóval sikerült sí segéd-edző képzettséget szereznünk az akkori kollégáimmal együtt, majd pár évre rá a Testnevelési Főiskolán síedző vizsgát is letettem.

Miként lettél síedző és síiskola vezető?

A Külkereskedelmi Sport Clubban kezdtem el dolgozni mint síedző. Egyébként egy Nagy Hideg-hegyi sízés közben kaptam ajánlást ebbe a klubba. A nyolcvanas évek közepén alapítottam kollégáimmal egy műemlékvédelem területén – még ma is működő – tervező irodát, ez a két munkakör jól összepasszolt. Szabadfoglalkozásúként jutott időm a síelésre is. Idővel a Külker SC.-ben egy síiskola is megalakult. Ennek lettem a vezetője és maradtam is 13 éven át. Akkoriban a műanyag sípálya helyett csak a Normafa lejtően való “száraz edzés”-ből állt az őszi felkészülés.

Miként lettél síszaküzlet tulajdonosa, kereskedő?

A klubban szinte kizárólag külkereskedelemben dolgozó szülők voltak, joggal tették fel a kérdést: Gyula, hol vásároljunk? Miért nem nyitsz egy síszaküzletet? Így aztán 1992-ben, 25 évvel ezelőtt megalapítottuk cégünket, mely ma már a legrégebbi síszaküzletnek mondható a fővárosban. Kezdetben Tyrolia márkaboltként indultunk, majd hosszú évekig Benetton Sportsystem logó alatt dolgoztunk. 2006-ban profilt tisztítottunk és azóta SkiOutlet.hu tábla alatt várjuk a sísport szerelmeseit. Kizárólag új sífelszerelésekkel és síruházattal foglalkozunk, a kereskedelmi beszállítói partnereink bizományosi konstrukciójának köszönhetően a választékunk vitán felül a legnagyobb az egész országban, az alpesi sípiacon belül. Sikeres visszajelzés számunkra, amikor messzi vidéki városokból, kisebb településekből, külföldről jönnek vásárlók, köszönhetően a rendkívül széles kínálatunknak. Budán, a Margit körút legjobb szakaszán helyezkedik el kétszintes üzletünk. A kereskedelmi tevékenység mellett igyekeztem a sísport közelében maradni. 2018-ban már 26. alkalommal szervezzük az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságot, a Honda Kupát, kifejezetten amatőr gyermekek számára.  2012-ben egy halálos kimenetelű gyermek síbaleset inspirált arra, hogy egy balesetvédelmi konferenciát szervezzek. Az elsődleges megtapasztalás az volt, hogy milyen nagy igény van a sísportban a közös gondolkodásra. Ez a konferencia teremtette meg első alkalommal a magyarországi sísportban érdekeltek széleskörű találkozóját.

Hogyan született meg a síklaszter ötlete?

Munkámból adódóan rengeteg külföldi síterepen jártam, de szerettem idehaza is siklani. 2013-ban a Normafa Park sípálya fejlesztési terveinek megismerése felvillanyozott. Valóban lesz újra komolyabb síélet a Normafán? A tervek megismerése ösztökélt egy második konferencia megszervezésére. A konferencia lebonyolítása után szembesültem azzal, hogy a hazai szabadidős sísportnak gyakorlatilag nincs semmiféle országos szintű lobbija. Minden piaci szereplő egyesével küzd a hatóságokkal, jogszabályokkal. Sokszor a jogszabályokat területenként is másként értelmezik. Számomra egyértelmű vált: össze kell fogni, így sokkal erősebb lehet a fellépésünk. Már csak a lobbiszervezet jogi formáját kellett megtalálni. Így jött képbe a klaszterszervezet, mint jogi forma, mely egy nagyon szabad üzleti szerveződés.

Milyen eredményeket tud felmutatni a 2014-ben megalakult síklaszter?

Anélkül, hogy végig vennék minden eredményt: végre sikerült a vasúti törvényből kiemelni a sífelvonókat. Az aktív turisztikai termékek sorába emeltettük a téli sportokat, a síturizmust az MTÜ jogelődjénél, a Magyar Turizmus Zrt.-nél. Ezek bizonyos státuszokkal járó eredmények. Idén 150-150 millió forint állami támogatást tudtunk kilobbizni az eplényi és mátraszentistváni ülőszékes felvonók megépítésre. Kormányhatározat született a Dunakanyar kiemelt turisztikai fejlesztési térség meghatározásáról. Ebben szerepel a dobogókői és a visegrádi sípálya fejlesztése, közel 1 milliárd, illetve 600 millió forint keretösszegben. Minden ajtón be tudunk jutni és kellően felkészülten, számokkal, adatokkal tudunk érvelni. Klaszterünk honlapja a www.sieljitthon.hu egyre informatívabb, ezzel is segítjük, hogy egyre többen a hazai sípályák felé forduljanak.

 

Dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős h.államtitkár volt ez első, aki kiállt klaszterünk mellett – 2014. decemberi közös sajtótájékoztatónk

Fotó: amdala.hu

Mi a síklaszter sikereinek a titka?

A közös gondolkodás, együttműködés, közös fellépés. Alapításkor 15 szervezettel indultunk, ma 31 tagszervezetünk van. Mint elnök kellő támogatást kapok a tagságtól, de kiemelt szerepe van a két helyettesemnek is. Dr. Egri Katalin a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnöke, a klaszteren belül a síoktatás és a hazai műagyag pályás síiskolák érdekében tud sokat tenni. Kőrösi Péter a Mátraszentistváni Sípark tulajdonosa és ügyvezetője a havas sípályák témájában odateszi magát bármelyik magyarországi sípálya ügye mellé. A háromfős elnökségünk tökéletes harmóniában tud hatékonyan együtt dolgozni a tagsággal.

Milyen további tervek szerepelnek a síklaszter előtt?

2018. januárjában lesz elnökválasztás. Újraindulva elkészítettem a programtervezetet, melyben hangsúlyos szerepet kap a biztonság kérdése, a szakképzett síoktatás fontossága, a sípályák helyes használatának kérdése és a sífelvonók használatával kapcsolatos kérdéskörök egyaránt. A hazai sípályák fejlesztésének második köre most indul meg igazából. Személyes meggyőződésem, hogy a Kékestetőre tervezett kabinos lift, hóágyúzott sípályával együtt egy rendkívül impozáns és gazdaságossági szempontból is ésszerű terv. Emellett egy négy évszakos kihasználtságot biztosító turisztikai attrakció, és egy károsanyag-kibocsátás mentes, csendes üzemmódú, környezetbarát közlekedési alternatíva is. Kékestető idővel megmenekülhet a további gépkocsi áradattól, úgy, hogy még több ember ismerheti meg hazánk legmagasabb pontját, az egész Mátra-vidéket. A déli sípálya – melyet viccből nyugodtan nevezhetnénk északinak is, hiszen egyébként teljesen nyugati fekvésű – általános meredekségének köszönhetően tökéletesen ideális síterep a családoknak, gyermekeknek és az iskolásoknak, idősebbeknek. A klaszteren belül, mint elnök minden olyan ügy mellé odaállok, melyet a tagság megszavaz és sísport fejlődését elősegíti.

 A klaszterben végzett tevékenység mennyiben befolyásolja a saját üzleted sikerét,  üzletmenetét?

Az elnöki funkcióm társadalmi tevékenység, mely sok időt vesz igénybe és bizony sokszor az üzleti élettől „rabol el”. Kollégáim nagy része már hosszú éve velünk dolgozik, az ő szaktudásuk és lelkiismeretes munkájuk segíti vevőinket a tájékozódásban. Ugyanakkor jó érzés, hogy vannak olyan vásárlóink, akik ezt a társadalmi tevékenységet honorálva visszajáró vevőkké váltak. Meg kell találni az egyensúlyt a két munkám között, szerencsére mindkét tevékenység a síeléshez kötődik. Két egyetemista fiam is lelkes síző, kislányom, aki most 11 éves, nemcsak csodásan sízik, hanem szép sikereket ért el: a vitorlássportban és falmászásban is országos magyar bajnok. Számomra a legfontosabb összetartó erő a család.

Normafa Síházban, 2016. novemberében lezajlott ülésünk. Képen balról jobbra:

Dr. Egri Katalin h.elnök, Dr. Csete Szabolcs klasztermenedzser, Kőrösi Péter h. elnök  és Fehér Gyula elnök

Az interjút jegyezte: Fehér Kristóf