Videófilmek: Történelmi visszatekintés a mátrai síéletre 1927-1957 között (1. rész)

A Mátrában ebben az időszakban két helyszínre összpontosult a síélet: Galyatetőre és Mátraházára. E két helyszín közül napjainkra a sífutás (és biatlon) Galyatető*, a lesiklás pedig Kékestető/Mátraháza sípályáira összpontosul. A mátraházi síugrósánc – melyet 1968-ban építettek – ugyan még áll, de 1989-ben rendeztek rajta utoljára síugróversenyt. Összeállításunk végén található az a nemrég készült két videó, mely a jelenlegi állapotában mutatja meg a síugrósáncot.

A videó összeállításokban nagy segítségünkre volt a Film Híradók Online.

Az összeállítást készítette: Fehér Gyula

1927

Galyatetői síversenyek, viszonylag kevés hóban. Síugróverseny (óriási bukásokkal), sífutás és lesiklás számokban versengtek a sportolók (néma film).  0:57-től!

____________________________

1930

február hónapban kitűnő hóviszony mellett a síszövetség bajnoksága 2:38 -tól

___________________________

1931

Mátraházán a Magyar Turista Egyesület síversenyei. Rendkívül kevés és jeges hóban, az akkor újjáépült földsísáncon hatalmas bukások (néma film). 2:56-tól!

_____________________________

1932

Január hóban, kitűnő hóviszonyok a Galyatetőn megrendezett síszövetségi bajnokságon. Mindhárom számban (futás, lesiklás, ugrás) indultak a versenyzők – ahogy ez egyébként akkoriban szokás volt (néma film). 2:34-től!

 

1932 márciusában, jó hóviszonyok mellett Mátraháza: “Hadsereg Síversenyek kitűnő eredményei a honvédség sísportjának nagyszerű fejlődését bizonyítják.” 3:38-tól!

_____________________________

1934

Mátraháza januárjában, igen kevés hó, de annál nagyobb lelkesedés. Látványos bukások a lesiklás számokban.

2:43-tól

 

Mátraháza, február. Nemzetközi síugróverseny Mátraházán. 0:36-tól

___________________________

1935

A magyar honvédség hadsereg-síversenye Mátraházán. 2:30-tól

________________________________________

1939

A 130 szobás Galyatető Nagyszálló a második világháború előtti háborús konjunktúra idején, 1937-39 között épült állami luxusberuházásként. Fő építőanyaga a Mátra jellegzetes vulkáni kőzete, az andezit volt. Napfényes délkeleti frontján erkélyek sorakoznak, ahonnan kitűnő kilátás nyílik a Kékesre. Zárt lőpályát is építettek hozzá. Az épület és a vendégek alapvető szükségleteinek áramellátását szükség esetén generátorral is biztosítani lehet, amire 2014 decemberében, a nagy jégkárok idején is napokig szükség volt.*

Videót nem találtunk az átadásról – a szálló mai napig működik.

1941-ben, a Galyatető Nagyszállóban forgatott filmben síelésről is szó esik. A filmben szereplő síoktatónak kilenc nadrágja van, de öltönye nincs…. Szereplők :Tolnay Klári, Turay Ida, Makay Margit, Csortos Gyula, Rajnay Gábor, Mály Gerő, Perényi László, Vértess Lajos,

__________________________

1940

Filmjeink közül itt látható először slalom versenypálya. A helyszín: Mátraháza. 7:50-tól!

____________________________

1952

A februári bő havazás síparadicsommá változtatta Mátraházát. Magyarország 1952. évi síbajnokságát megfelelő hóviszonyok között rendezték meg. 6:20-tól!

____________________________

1953

Az első olyan videófilm, melyben Kékestető északi pályáján megrendezésre kerülő versenyt mutatja be. Kőváriné Szendrődi Ildikó bajnoki lesiklása is megtekinthető a híradásban. 7:54-től!

____________________________

1954

A híradások közül az első olyan, mely a síelést, mint szabadidő eltöltését mutatja be.  A híradás szövegtartalma olykor megüti az ember fülét. Helyszín: Galyatető és Kékestető, 1954 január hó. 3:50-től!

 

A mátraházi síugrósánc mellett zajlott a lesiklás országos bajnoksága – 1954 februárjában, igen nagy hóban!

7:50-től!

____________________________

1956

“Galyatetőt a rendkívüli havazás valóságos síparadicsommá változtatta. Az idei bajnokságon 200 magyar sí versenyző állt rajthoz. A 300 méter szintkülönbségű műlesikló pályán 58 kapu között kellett átkígyózni a versenyzőknek. Alaposan próbára tette a női versenyzőket a meleg, sok helyütt jeges pálya. A női műlesiklás bajnoka Kőváriné Szendrődi Ildikó.”

10:16-tól!

Közvetlenül elérhető, írásos részletekkel

https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=12787

A lesiklóverseny a BKV Előre pályáján zajlott (mára már kissé bebokrosodott a pálya).

____________________________

1957

“Újabb üdülőket hozott az autóbusz Galyatetőre. Téli ruhákkal és sífelszereléssel több, mint 250-en érkeztek.”

Képeslap a Mátrából – 3:56-tól!

Közvetlenül elérhető, írásos részletekkel:

https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=13238

Megjegyzés a felvételekhez: jól látszik, hogy régen sem volt feltétlenül sok hó a Mátrában. Sőt, voltak szinte teljesen hómentes évek is, ezekről felvételek nem készültek anno.

Az elfeledett síugrósánc a Mátrában:

Végül – ahogy a cikk elején ígértem – itt egy érdekes kisfilm, mely

a mátraházi sísáncot a mai állapotában mutatja be:

 

Legvégül egy kép a háború előttről.

A képen látható táblán a lesikló pálya adatai olvashatók.

“A pálya hossza 3200 méter, magasságkülönbség 565 méter. A pálya a parádi műúthoz a 20. kilométerkőnél csatlakozik.”

Ez az összeállítás a tervezett sorozat első része (1927-1957).  Második rész 1958-1988-as éveket fogná össze, a harmadik pedig 1989-tól napjainkig.    Köszönettel várok bárminemű anyagot a Mátra síéletével kapcsolatban ( fénykép, videó, sajtóanyag) a feher@skioutlet.hu címre!

*Kőrösi Pétertől (Mátraszentistváni Sípark) kaptunk számunkra friss, kiegészítő információt (2018.08.18.) :

A helytörténet szerint a Mátraszentistván szélén elhelyezkedő Rubonya-hegy (821 m) „kiváló adottságú hóborította hegyoldalain” már az 1930-as évektől síelnek. A környék síelési lehetőségeiről így tudósít a Csonkamagyarország síterepei című könyv a század első évtizedeiben: „A tisztásokban bővelkedő terep pedig különösen szép lesiklóversenyek rendezésére alkalmas. A Nagygalya tisztása a Lengyendi Galyán és Piszkéstetőn át vezet a fiskalitási katlan (Piszkéslegelő) pompás nyílt lejtőire, melyek értékeiről sokat mesélhetnének a magasan fekvő huták iskoláit évről-évre felkereső cserkészek. A kitűnő terep lehetővé tette, hogy e szép sport a kis hegyi telepek ifjúsága körében is tért hódítson.”

Tehát az 1930-as évektől kezdve Galyatetőről Mátraszentistvánig is lehetett síelni.

Videófilmek: Történelmi visszatekintés a mátrai síéletre 1957-1989 között (2. rész)

Videófilmek: Történelmi visszatekintés a mátrai síéletre 1989-2018 között (3. rész)

Videófilmek: Történelmi visszatekintés a Normafa síéletére