Az átlagnál havasabb és hidegebb tél tovább folytatódik!

A meteorológiai előrejelzések szerint az idei tél – néhány napos enyhe idő után – továbbra is az átlagnál havasabb és hidegebb lesz.

Kép: 2018. február utolsó napja – Mátraszentlászló, sípálya alsó része, egyméteres természetes hóval

Bár most két enyhébb nap következik, azonban az  Időkép 30 napos előrejelzése , és az Accuweather  továbbra is hideg téli időszakot jósol – legalább március első harmadáig. Igazolódnak  a mérések és bizonyos előrejelzések, melyek szerint a téli hónapokon kívüli időszakok ugyan egyre melegebbek, csapadékszegényebbek,  viszont  a téli hónapok egyre  hidegebbek. Ráadásul most télen több hó is hullik az átlagnál.

Még Dávid Mihály a népszerű, magán „időjós” is további havas és hideg telet valószínűsít!

Mint a lent ábrán látható, a nyári forróság intenzívebbé vált: júliusban kiugróan, 0,73 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, augusztusban 0,58 fokkal (csak júniusban volt fél fokosnál kisebb a felmelegedés). A télhez közelítve egyre enyhébb az ősz, viszont a három téli hónapból kettőben hidegebb lett (2015 évben megjelent OMSZ adatok)

Ábra: Az 1981–2010 és az 1971–2000 normál értékek közötti eltérés az országos átlagos havi középhőmérsékletekben (homogenizált, interpolált adatok alapján)