Bányai Attila aranyérmes az EYOF-on!

Versenyzőnk egy remek futammal megnyerte az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon a szuper-óriásműlesiklást. Gratulálunk!

Cikkünk frissül!

Egy magyar sítörténelmi esemény

2023. január 28-án a mindössze 17 éves Bányai Attila, XVI. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon

a Super-G számban aranyérmes lett!

Rendkívül kiélezett versenyben nyert a magyar versenyzőnk,

többek között osztrák, norvég, svájci, német sporttársakat megelőzve!

„Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült nyernem. Segített a szezon elején szerzett rengeteg tapasztalat, hiszen Amerikában voltam előfutó női szuper G-n és lesikláson is, ráadásul a gyors számok mindig is az erősségeim voltak. A pálya nem volt különösen nehéz, ám éppen ezért nagyon szoros volt a verseny, kis különbségek alakultak ki az élmezőnyben, minden egyes századmásodpercért meg kellett küzdeni. Ha őszinte akarok lenni, vártam magamtól a jó helyezést; most azt is megtudtam, hogy ez a valaha volt legjobb magyar eredmény EYOF-on alpesi síben – ennek is örülök, mert a hazámnak szereztem ezt az aranyat. Nem volt hibátlan futam, a pálya elején kicsit túlhúztam egy ívet, de ha azt nem úgy csinálom, talán másképp jött volna ki a sebesség, úgyhogy összességében jól alakult” – idézi a Magyarock Facebook-oldala Bányai Attilát.

A Magyar Sí Szövetség honlapján megjelent nyilatkozatokból idézünk:

Dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke nyilatkozatában arra tért ki, hogy ez az eredményt újabb lökést ad majd a sportágnak.

„Nagy öröm, hogy Attila ilyen fantasztikus eredményt ért el. Nyilvánvalóan az EYOF-on elért aranyérem egy csodás meglepetés, de az, hogy Attila a gyors számokban ilyen jól teljesítsen az már nem meglepetés. A korábbi nemzetközi versenyeken is kiemelkedően sízett. Külön öröm, hogy egy kis sínemzet képviselőjeként győzedelmeskedett, hiszen a kisebb sínemzetek a gyors számokban ritkán szoktak odaérni. A gyors számokhoz ugyanis nagyobb lejtők, speciális körülmények szükségesek. Fiatal sízőnk győzelme az egész magyar sísportnak egy nagy lökést ad majd. Ez az eredmény egy fantasztikus visszaigazolása az új struktúránknak és az új elnökség munkájának, hogy jó úton haladunk azzal, hogy támogatjuk az egyéni felkészülést, és ezáltal világszínvonalú csapattal tudnak felkészülni legjobbjaink. A sportért felelős államtitkárságnak a kiemelt tehetség programjába Bánya Attilát javasoltuk, és helyesen döntöttünk, mivel ő és az őt segítő team jól sáfárkodik ezzel a lehetőséggel. Remek elképzelésnek bizonyult a tehetségeket támogató rendszer, amit az új sportért felelős államtitkárság dolgozott ki. Rövid időn belül ennek meg is lett az eredménye.”

Petrahn Barbara, síszövetség főtitkára kiemelte, hogy az alpesi sínek kiemelt helye van a téli sportágak között.

„Hatalmas sporttörténelmi siker Bányai Attila győzelme! Óriási gratuláció a sportolónak, és köszönjük a felkészülésért felelős edzőnek is a munkáját! Ez az eredmény is azt bizonyítja, hogy az alpesi sínek kiemelkedő helye van a téli sportok között, és oda kell figyelni rá.”

*

Klaszterünk minden tagszervezete nevében szívből gratulálok!

Fehér Gyula

elnök

Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter

Bányai Attila: egy vitorlázó bajnok a lesiklás világbajnokságán U18-ban a dobogó második helyén