Bemutatjuk Hollay Márton 100 éves sífutónkat

Klaszterünk elnöksége a távolból is szívből gratulál, további jó egészséget kíván! Hogy miért érdemes sportolni, sízni… ez nem kérdés!

Kép: BorsOnline 2017

Hollay Márton az 1960-as Squaw Walley-ben (USA, Kalifornia) megtartott téli olimpia helyszínének megépítésén dolgozott. Élete nagy részét a pálya mellett élte le. Többszörös sífutó bajnok. 2002 januárjában sílécen vitte a a Salt Lake City felé tartó olimpiai fáklyát. Akkor 82 éves volt. Még 99 éves korában is felkötötte a sílécet. Hollay Márton (Martin Hollay) 2020 novemberében töltötte be 100. életévét, jó egészségben. A film forgatása születésnapján készült.

Vitéz Hollay Márton egész életét a sportnak szentelte. Már cserkészként, később leventeként is sportoló volt, télen síelt, nyáron pedig a Dunán evezett. Magyarországon a ’40-es és ’50-es években sífutóversenyző, a budapesti Honvéd Síszakosztály egyik oszlopos tagja és többszörös csapatbajnoka volt. Úton Amerika felé, az 1957-es bécsi városi bajnokságon első helyezett lett korosztályában. Los Angeles városában még ebben az évben megismerkedett egy norvég sícsapat tagjával, akinek hívására először a Kalifornia állambeli Mammoth síhegyen, majd a Sierra Nevada hegységi Heavenly Valley-ben ismét elkezdett versenyezni, ahol sikeres szereplése után munkát kapott.*

A Símánia Magazin még 2003 januárjában hozott le egy cikket az egykori sífutó versenyző történetéről.

„Húszéveseket megszégyenítő kondiban van a 97 esztendős Hollay Márton, a magyar férfi a téli sportok megszállottja, az év egyharmadát síeléssel tölti.” 

címmel számolt be a BorsOnline a három évvel ezelőtt.

„A Vitézi Renddel egyidős vitéz Hollay Mártont köszöntjük”

címmel mutatta be  személyét a 100. születésnapján a Történelmi Vitézi Rend honlapja.