Berecz Zsombor ezüstérmes az olimpián!

A küzdeni tudás és az akarat ékes példája mindannyiunk számára: egy tenger nélküli ország vitorlázója elhozta a finndingi hajóosztály Tokiói olimpiai ezüstérmét.

Berecz Zsombor a Tokiói Olimpián/ Fotó: Cserta Gábor / MVSZ

A „Síelj Itthon!” név alatt futó honlapunk a szabadidős síelés hazai lobbiszervezetének szakmai platformja. Mégis, ha kitekintünk a magunk szűkebb világából, nem lehet nem észrevenni, hogy vannak körülöttünk olyan elkötelezett emberek, mint Berecz Zsombor, világ- és Európa-bajnok, 12-szeres magyar bajnok vitorlázó. Az ilyen sportemberek és az ilyen fantasztikus eredmények erőt adnak mindazok számára, akik akár a lehetetlent is bevállalják a céljaik elérése érdekében. Ahogy Berecz Zsombor, egy tenger nélküli ország versenyzője, aki a Velencei-tavi Vízisportiskola SC-ben kezdett versenyezni, eltudott jutni a világ legnagyobb versenyén a dobogóra, úgy miért ne lehetne nekünk, akik sokszor a Normafánál, vagy hasonló kisebb hegyoldalon kezdtünk, olyan célokat kitűzni, melyekre a szkeptikusok, a sztereotípiákban gondolkodók csak legyintetek? Az ilyen eredmények komoly lelki erőt adnak az igazán elkötelezett sportemberek számára, még olyanoknak is, akik nem a versenysportban jártasak, hanem csupán a szabadidős sportokban elkötelezettek.

A rendkívül izgalmas és szoros utolsó, döntő futam itt visszanézhető, 1:00:53-tól.

A győzedelmes befutó itt, 1:36-tól.

Berecz 2018-ban világbajnok lett finn hajó osztályban, az utolsó befutó után az edzőjétől kapott magyar lobogóval

A verseny utáni nyilatkozata itt megtekinthető.

Berecz Zsombor 36 éves, az olimpia után visszavonul és remélhetőleg végre több ideje lesz a családjára is. Azért természetesen marad a vitorlássport körül, a terveiről később beszámolunk.

Klaszterünk minden tagja nevében szívből gratulál a síklaszter elnöksége!

Az utolsó futam ma 10 óra után itt visszanézhető!

Eredményhirdetés 38:10-tól itt megtekinthető.

M4 Sportnak adott nyilatkozata:

„Nem tudom igazából szavakba önteni, hogy milyen boldog vagyok. Ezt az eredményt nagyon sok embernek köszönhetem, és nagyon sokan – akik a mai napig is velem vannak – mindent beleadtak, és hittek bennem az utolsó pillanatig. Ezt sosem fogom elfelejteni nekik. A családi és a baráti hátterem olyan fantasztikus, hogy két gyerek mellett el tudtam jönni egy ilyen olimpiára, és fel tudtam készülni úgy, hogy majdnem elvertük a vitorlások legjobb nemzetet, az angolokat. Hát nem tudom igazából… talán a legszebb pillanat az életemben” – nyilatkozta a finndingis, aki megnyerte a keddi éremfutamot, ezzel történelmi vitorlás érmet szerzett Magyarországnak.

„Megmondom őszintén, kicsit küszködtem a tempómmal, nem volt jó sebességem, úgyhogy nagyon oda kellett figyelnem. A végén néztem vissza, de tudtam, hogy ő abból a pozícióból nem fogja elveszíteni ezt az olimpiát. Abszolút megérdemelte, gratulálok neki – beszélt Giles Scottról, aki rossz rajtja után negyedik helyen ért célba, ezzel megvédte címét az hajóosztályban. – De egy dologban majdnem biztos vagyok: szerintem én jobban örülök ennek az ezüstnek, mint ő az aranyának.”

„Alapvetően szerencsés ember vagyok, ahogy alakul az életem, ahogy csinálom a dolgaimat, és amilyen emberekkel körülveszem magam. Nem is csoda, hogy ilyen szerencsés vagyok. Ez egy olyan csapatmunka, amit soha az életemben nem fogok elfelejteni és a csapatom sem.”

„Hatalmas terveim vannak a jövőre. Sokan mondják, hogy későn érő típus vagyok, de ezzel nem értek egyet. Szerintem a magyar vitorlázásnak van jövője, én későn kerültem bele egy olyan rendszerbe, amiben igazán tudtam fejlődni. Úgyhogy én ezt a tudást, ami frissen megvan nekem, tovább szeretném adni, és én hiszek a magyar vitorlázás jövőjében. Hiszem, hogy akár fényesebb érmet is el tudunk érni, úgy is, hogy „csak” a Balaton meg a tavaink vannak. Ez szerintem egy hatalmas bizonyíték mindenki számára és számunkra is – mert azért magadnak is kell bizonyítani -, hogy tényleg nincsen lehetetlen az életben. Ha elhiszed, küzdesz érte, és megteszel mindent, minden nap érte, akkor el fogod érni”