Dr. Lacza Gyöngyvér, a Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszék vezetője kapja a megbízást az Aktív Magyarország stratégiaalkotására

Az Aktív Magyarország programért felelős miniszterelnökségi államtitkár Egerben, a harmadik alkalommal megrendezett éves konferencián tartott előadásában elmondta: útjára indítják azt az új programot, melynek célja népszerűsíteni a szabadidősportot, az aktív életmód térnyerését.

Dr. Lacza Gyöngyvér rekreációs szakember a konferencián tart előadást / Képek: cikk szerzője

Dr. Lacza Gyöngyvér (tanszékvezető, egyetemi docens, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Rekreáció Tanszék) Szabadidősportolási szokások változása Magyarországon és a lakosság aktivizálásának lehetőségei hazai, valamint nemzetközi jó gyakorlatokra építve címmel tartott előadást.

Felmérések szerint a magyar lakosság drámaian keveset mozog, a megkérdezettek 59 százaléka mondta azt, hogy soha nem sportol – fejtette ki még előző nap Révész Máriusz, aki 2016 óta kormánybiztosként, 2022 óta pedig államtitkárként foglalkozik az aktív életmód és aktív turisztika népszerűsítésével, a terület fejlesztéseinek koordinációjával, majd hozzátette: „Lustuló nemzet lettünk,  mert miközben 2017 óta majd minden országban javultak a mutatók, mi magyarok egyre kevesebbet mozgunk.”

A hazai adatok valóban elkeserítőek, amint azt Dr. Lacza Gyöngyvér bemutatott adatiból is láthatjuk. Az élmény mint motiváció, nemzetközi összehasonlításban rendkívül alacsony szintet üt meg. A fizikai aktivitási szokások 2010-hez képest jelentősen romlottak. Ezen a területen a szabad levegőn való sporttevékenység népszerűsítése segíthet, hiszen egy élménygazdagabb, természeti környezet jóval nagyobb motivációt ad. A téli hónapokban a havas sportok és a korcsolyapályák helyszínei adnak teret a szabad levegőn végezhető sportmozgásnak.

Összegzésként elhangzott, a beavatkozás nem várhat tovább, megkerülhetetlen egy átfogó stratégiaalkotás, illetve cselekvési terv kidolgozása.

Szerző: Fehér Gyula

Az egri konferenciáról az Eger Hírek adott beszámolót, itt találtunk egy rövid sajtóbeszámolót.

Ma indult az AÖFK konferencia Egerben