Elfeledett sípálya: a Chernel István Sípálya

Kőszeg síéletét manapság leginkább a síugrósáncon sportoló gyerekek jelentik. Pedig évtizedeken át működött a Szabó-hegyen egy lesiklópálya és egy komolyabbnak mondható húzólift is.

Egy szép havas kép a felvonóról / Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

Ez a kép 2008 novemberében készült, Fotó: Vass Gergely

A sípályát klaszterünk névadójáról, Chernel Istvánról nevezték el, hiszen ő itt született, itt élt és itt is hunyt el, de ezen a környéken síelt sokat, itt írta meg a Lábszánkózás Kézikönyvét is.*

Maga a sípálya kialakításának időszaka valamikor az 1970-es évek elején lehetett. A sífelvonót 1979-ben készítette és építette meg a Csőgör Jenő nevét viselő szocialista brigád. 2006-ban a felvonót és a sípályát teljesen felújították. A 2011-évben készült google street view képeken jól látszik még a karbantartott síház és sílift. 2012-ben a Kőszegi Kerékpáros Egyesület (KKE) vette át a kezelést, azóta sajnos eléggé lelakottá vált az egykori síház és a sípálya üzemeltetése is megszűnt, bár ahogy a képeken is látszik, a felvonó és annak nyomvonala is a helyén van.

A síház a sípálya felső szakaszán van, a ház homlokzatán a tábla : Chernel István Sípálya (2008-as kép). Néhány éve ez a tábla lekerült az épületről. További 2008 évi fotók a fenti képre kattintva elérhetők!

Kőszeg klímája szubalpin, tehát hűvös és nedves. A tél rendszerint havas, Kőszeg hóvastagságban pedig vezeti az országos rekordot,  151 cm volt a legnagyobb hóvastagság, amit 1947-ben mértek, nem messze a sípályától, a Stájer-házaknál. Statisztikák szerint itt a legnagyobb évi átlagos csapadékösszeg, mely 807 mm.

A kép 2020. június 30-án készült / Fotó: a cikk szerzőjétől

A sípályához több tábla is vezet / Fotó: a cikk szerzőjétől

Még Kőszeg belvárosában lévő táblán is szerepel / Fotó: a cikk szerzőjétől

A sípálya hossza 400 méter, felső pontja 450 méter magasságban lehet, a pálya nyomvonala jól látszik fentről.

2008-ban így nézett ki a sípálya tetején lévő tábla / Fotó: Vass Gergely

2020-ban már erősen napszítta a tábla, de még jelzi az egykori időket

Nem igazán kezdők pályája volt. / Fotó: Vass Gergely

Mai képen látszik a lassú beerdősödés / Fotó: a cikk szerzőjétől

 A sífelvonó kötélzete és nyomvonala, ma

A síház homlokzatáról lekerült a  Chernel István Síház tábla, csak a helye látszik

Chernel István két év múlva esedékes, 100 évvel ezelőtti halálára való megemlékezéseként megérdemelné, hogy legalább a síház homlokzatára visszakerüljön Kőszeg városának kiemelkedő személyiségének neve.

Bejárat a Chernel-kertbe / Fotó: a cikk szerzőjétől

A sípálya aljától kb. 1 km-re van a  Chernel-kert, ahol madárkórház is működik. A kert mellett van a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, melyet szintén érdekes meglátogatni.

A platánfa a sziklába kapaszkodik / Fotó: a cikk szerzőjétől

Ha már erre járunk, érdemes felmenni a Szent Vid kápolnához, ahol ez a csodálatos platánfa kapaszkodik a sziklába. A kápolnához Velem községből kb. 30 perc gyalogtúrával, lépcsősorokon való felkapaszkodással vagy egy varázslatos autóúton juthatunk fel. A környéken több, viszonylag magas hegycsúcs is van, ezek közül a legmagasabb az Írottkő, melynek érdekessége, hogy egyik fele osztrák kézen van, míg a másik a fele a mai Magyarországhoz tartozik. A kilátóról csodálatosan szép havas képek itt!

A síugrósport még ma is él / Fotó: a cikk szerzőjétől

A Kőszegi Sportegyesület síugrószakosztálya Marosvölgyi Imrének köszönhetően 1964 óta működik. Az országban a ’90-es évek elejétől csak Kőszegen van síugró élet. 

A szerző köszönettel várja a további információkat, képeket, filmeket a feher(kukac)skioutlet.hu e-mail címre!