Eplényben már hóágyúznak!

A sízők számára különösen izgalmas kérdés: milyen hideg, mennyire havas lesz a tél?

Ami biztos: ma hajnalban Kékestetőn  – 4,84 Celsius fokot mértek, az ország leghidegebb pontja pedig Romhány volt, – 8,9 fokkal. Eplényben, a négyüléses sífelvonó alsó állomásánál, előző nap 19 órától fagyott, leghidegebb hajnalban volt, – 2,6 C. Jelenleg is fagy (8:40).

Hazánkban a globális felmelegedés kettős hatással jár: a nyár egyre melegebb, a tél viszont hidegebb. Ez a OMSZ által mért adatok alapján történt megállapítás, már évekkel ezelőtt megjelent. Csak hajlamosak vegyük a nyári és őszi meleg mellett ezeket a téli hidegek időket elfelejteni. A Solaris Minimum miatt pedig már évek óta hazánkban a telek elég kemények voltak. Emlékezhetünk a 2017-es Balaton-átcsúszásra, amikor nemhogyegy-két ökrös szekér ment át a Balaton jegén, hanem több, mint 5.000 ember, egy napon belül!

2018 februárja is igen hideg volt. Egyméteres hó volt magasabb hegyeinkben.

A globális felmelegedés ellenére, a téli időszakban  – több okra visszavezethetően – mini jégkorszak eljöveteléről is szólnak a nemzetközi hírek.

Reméljük a közelgő síszezonban is lesz olyan szép hómennyiség, mint például idén a Mátrában!

Az 1981–2010 és az 1971–2000 normál értékek közötti eltérés az országos átlagos havi középhőmérsékletekben (homogenizált, interpolált adatok alapján) 2015 április OMSZ.

Grafika: OMSZ / met.hu

Hogy végül miként alakul a tél? Milyen hóviszonyok lesznek a hazai sípályáinkon? Honlapunkon folyamatosan követhető lesz!