Globalizálódó klasztereké a jövő?

A mai napon a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium Program Stratégiai Főosztály
Nemzetközi és Klaszter Osztálya egy infonap keretében ismertette a hamarosan kiírásra kerülő klaszter minősítési pályázat értékelési rendszerének tervezetét.

Keller Péter főosztályvezető / Kép: F.Gy.

Keller Péter főosztályvezető a klaszterek minősítési rendszer tervezetének bemutatása után Szabó Anita osztályvezető „Nemzetközi kitekintés, együttműködési lehetőségek 2024-ben” címmel tartott előadást.

2023 novemberében megjelent a Klaszterfejlesztési Stratégia, melyet a kormány elfogadott. Azon pályázati kiírás, ahol a klaszterszervezetek akkreditációs szempontjai megjelennek, tervek szerint 2024 márciusában kerülnek nyilvánosságra, majd május hónapban lehet pályázni. A pályázat eredményhirdetésének időpontjáról nem esett szó. Az akkreditált klaszterek (új néven minősített klaszterek) tagjai számára, bizonyos pályázatok esetében a tagsági viszony plusz értékelési pontokat jelentenek. Ezen felül sok más előnye is van egy akkreditált klaszter tagjának lenni.

A tervezett klaszterértékelési szempontokat a megjelent klaszterek képviselői röviden értékelhették. Még a nagyobb és régebbi klaszterszervezetek részéről is felmerült: annak érdekében, hogy egy-egy klaszterszervezet a kiírásra kerülő pályázaton reménnyel induljon, esetleg érdemes más, nagyobb klaszterbe is belépnie (magának a klaszternek is érdeke a növekedés, több értékelési szempont miatt is). Újra felmerült egyes klaszterek egyesülése is.

Akkreditálások (új néven minősített klaszterek) két évre szólnak, utoljára 2018 előtt volt akkreditációra lehetőség. Az egyik, már korábban akkreditációt nyert nagyobb klaszter az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter. Ezen klaszterrel már volt korábban is együttműködésünk, ezért a  Dékán Tamás klasztermenedzserrel lezajlott egyeztetéskor abban maradtunk, hogy azon klasztertagszervezeteink részére, akik komolyabb pályázatokat szeretnének elérni, megteremtjük a lehetőséget arra, hogy pontosításra kerüljenek a felmerülő kérdések, sőt akár az is elképzelhető, hogy egyes tagokat felvegyenek.

A saját klaszteregyesületünk ettől függetlenül működne tovább (mivel bizonyos témaköröket kizárólag a mi klaszterünkön belül tudunk kezelni). Viszont azon tagszervezeteink akik nyitottak komolyabb pályázatok elérése irányába, nagyobb eséllyel pályázhatnak ebben (vagy akár egy másik, nagyobb) a klaszterben, tagjaink továbbra is maradhatnak klaszteregyesületünk tagjai.

A közeljövőben egy találkozó megszervezését tervezzük, az MSE Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter vezetője és az érintett, érdeklődő klasztertagszervezeteink között.

Azon tagjaink akiket érdekel, igényelhetik a klaszterértékelési szempontok tervezetének anyagát.

Nemzetközi és Klaszter osztály évekig a Pénzügyminisztérium alá tartozott, majd a Miniszterelnökséghez, nemrég pedig a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztériumhoz került. Érdemi változást ez nem jelent, az osztály már legalább 10 éve Keller Péter főosztályvezető irányításával működik.

A pályázatok igen széles skálán mozognak, az igaz, hogy nem igazán a turisztikai fejlesztésről szólnak. Egy kritikus hangvételű, decemberi megjelenésű cikk a témában itt olvasható.