Beszámoló: Grenoble – Mountain Planet Tradeshow

Klaszterünk 2022. április 25-28. között, az Európai Unió által támogatott: SmartSports4GoodLife projekt keretében, ellátogatott a Franciaországban megrendezett Mountain Planet kiállításra. A ClusterXchange projekt célja nemzetközi kapcsolatok létrehozása, kibővítése volt. A magyar csapatból: Dekán Tamás (Magyar Sport- és Életmódfejlesztő Klaszter), Becsky András (Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője), Horváth Anikó (Termál Klaszter), Szabó Valéria (Bioenergetikai Innovációs Klaszter) és jómagam Fehér Kristóf (Síklaszter) vettünk részt az eseményen.

Grenoble

A kiállítás

Aki egy kicsit is vonzódik a sípályák és az azok köré fonódó technológiákhoz, annak ez a show maga volt a paradicsom. A kiállítók között javarészt francia, német esetenként olasz cégek szerepeltek. Több nagy név is jelen volt, mint például: PistenBully, Prinoth, Doppelmayr, Demaclenko, Technoalpin, Poma. A kisebb cégek sokszínű tárházát és különféle megoldásaikat elnézve szájtátva csodálkozik az ember, hogy mekkora is ez a piac külföldön. Mivel én weboldalfejlesztéssel foglalkozom, számomra különlegesen érdekes volt, hogy hány olyan kisebb-nagyobb kiállító volt, akik olyan online terméket promótáltak mint például: sípálya menedzselő keretrendszer és applikáció vagy régiós turisztikai információs weboldal. Kiváló és modern megoldások egy-egy hegyi turisztikai központ felhasználóbarátabbá tétele érdekében. A május 9-i klaszterülésünkön ezek mind bemutatásra kerülnek a tagok felé.

Maga a kiállítás 1974 óta, minden második évben megrendezésre kerül, részvevői a nyári és téli hegyi turizmus szereplői. A kiállítók között szerepelt a csere projektben részvevő Cluster Montagne, mely egy 225 taggal rendelkező, a francia hegyi turizmus fejlesztését és promótálását szolgáló klaszter. Nekik, elsőrendű helyen, a főbejárattal szemben helyezkedett el a standjuk, ahol fogadták a meghívott vendégeiket.

A Cluster Montagne és a La Région klaszterek stand-ja
Lándzsás hóágyú fejek az MND-től
A Pistenbully 100%-ban elektromos ratrakja

Musée de Grenoble

Utazásunk második napján meghívást kaptunk egy a Musée de Grenoble-ban megrendezett kiállításra és állófogadásra, melyen a két nagy francia „hegyi” klaszter tagjai vettek részt (Cluster Montagne és La Region). Éppen La Grave-ból tértek ide vissza – ahol együtt síeltek – hogy zárják a síszezont. Hasonló közös programokat a magyar síklaszter is szokott szervezni, egy-egy ülés alkalmával.

Az este sikere, hogy jobban megismertem Alberto Bichi-t az European Platform for Sport Innovation (epsi.eu) ügyvezetőjét, akivel elmélyültünk a hazai hegyi turizmus fejlesztése és az Európai Unió által kitűzött célok hasonlóságán. Alberto szerint érdemes megvizsgálni, hogy mekkora a hajlandóság a klaszterünk tagságában az együttműködésre. Én a további együttműködés reményével ráztam vele kezet amikor elköszöntünk.

Musée de Grenoble
balról: René Wijlens, Alberto Bichi, Horváth Anikó, Becsky András, Dékán Tamás, Pierre-Francois Adam

GEM Labs

Pierre-François Adam (Cluster Montagne) ajánlására és meghívására harmadnap ellátogattunk a Grenoble Ecole de Management (GEM Labs) vagyis Grenoble-i Menedzsment Iskolába. Az intézmény nem csak diákoknak nyújt felületet a tanulásra hanem cégeknek, vállalatoknak, egyesületeknek megoldásokat a fejlődésre. Új szögből közelíti meg a vállalkozás menedzsment fogalmát és alternatív megoldásokat kínál a szereplőknek. 

A helyszínen készült fotón látható „próbafülke” egy kísérleti stádiumban levő interaktív felületet nyújt a vásárlónak. Automatikusan felismeri a bevitt terméket és egy kijelzőn jeleníti meg a legfontosabb részleteket róla.

Alberto Bichi (EPSI) a látogatás után szinte azonnal jelezte a GEM Labs számára, hogy rengeteg fantáziát lát abban, hogy miképpen tudnának együttműködni. Az általuk képviselt 57 darab szervezet között nagy valószínűséggel lesz olyan akit ez érdekel. Remélhetőleg itthon, a magyar síklaszterben is lesz olyan szervezet, ahol a közeljövőben olyan kérdések merülnek fel, hogy merre tovább?

 

Összegzés

Látogatásom során rengeteg ötlet és gondolat merült fel bennem, hogy miféleképp lehetne itthon fejlődést elérni. Nem csak a sí sportra gondolok elsősorban, hanem a négy-évszakos turisztikára, a szabadidős sportok és a kommunikáció fejlesztésére. Remélhetőleg a konferencia hatására megnő a nemzetközi kommunikáció és sikeresen tudunk előre lépni annak érdekében, hogy hazánkban még vonzóbbá tehessük a hegyi turizmust. Véleményem szerint szükség van a kommunikáció kiterjesztésére, egy helyes, átgondolt stratégia mentén. Végszónak pedig felteszem a költői kérdést: Milyen szolgáltatásokat nyújt a síklaszter?! Most már nyugodtan mondhatjuk példának, hogy nemzetközi kapcsolatokat hoz létre. 🙂

Klaszterünk a MSE klaszter segítségével  tudott résztvenni az eseményen:
https://sieljitthon.hu/klaszterunk-is-kepviselteti-magat-a-mountain-planet-nemzetkozi-turisztikai-szakkiallitason/

Fehér Kristóf