Ha minden igaz, végre visszatér a tél!

A legkülönbözőbb meteorológia honlapok előrejelzései egységesek abban, hogy fokozatos lehűlés végre megkezdődik hazánkban. Az igazi kérdés, hogy ez mekkora mértékű és időtartalmú lehűlés lesz, hiszen a hópótló berendezések beindításának feltétele a száraz és hideg levegő megléte.

A kép Nagy Hideg-hegyen készült kb.egy hónappal ezelőtt!

A természetes hómennyiségre vonatkozó előrejelzések sokkal nagyobb kihívást adnak, hiszen sokszor csak néhány tizedfokon múlhat, eső, havas eső vagy havazás lesz a csapadékból. Ráadásul nemhogy országos szinten igen változó az időjárás,  hanem akár egy-egy hegységen belül is különböző mértékű lehet a csapadék és annak formája is.

Milyen honlapokat néznek a síterepek hazai üzemeltetői?

A legnépszerűbb egy angol hóesés előrejelző honlap.

A SnowForecast 6 napos előrejelzései ingyenesen elérhetők. Hosszabb távú és részletesebb előrejelzések már előfizetésesek. A lenti ábra szerint a mai napi jelzések alapján (MSZI -Sípark, közép szintmagasságban) havazás és hideg várható a következő napokban.

 

Sokan figyelik a norvég időjárás előrejelzést is, itt most Kékestető norvég nyelvű linkelése olvasható. Természetesen angol nyelvre is átállítható, bár az ábrák magukért beszélnek.

Hazánkban a leglátogatottabb honlapok egyike az Időkép, mely élő webkamerákkal is segíti a sízőket, külön sípályákra bontva és külön hegytetőkre bontva.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján térképes modell előrejelzések sora található.

A 2016-ban elhunyt Aigner Szilárd felesége és leánya által üzemeltetett Eumet egyik érdekes aloldala a környező országok, különböző típusú radarképei is (alsó mező).

Felvidék közelsége és az uralkodó szélirány miatt sokan nézegetik a szlovák időjárás előrejelzést is.

Médiapartnerünk, a Síelők.hu, a német Wetter honlap adataira hivatkozik. Ezen az oldalon általában optimista havazás előrejelzések jelennek meg.

Vajon hány centiméter havat mérhetünk még az idén a hazai síterepeken?

Jelenleg egyetlen kislift működik az országban: Eplényben a tanulópálya.