Havas csend birodalma: Nagy-hideg-hegy

Bár a sífelvonók sajnos nem működnek, de a sítúrázóknak nemigen van jobb helye, mint a Börzsöny vidéke.

Kép: Börzsöny élővilága

A Budapesttől kb. 60 km-re lévő Nagy Hideg-hegy síterepen található Magyarország legnagyobb szintkülönbségű (220 m) sífelvonója (jelenleg nem működik). Ezen felül változatos vezetésű sípályák várják a Börzsöny tetején a sísport kedvelőit, azonban az utóbbi öt esztendőben nem üzemelnek. Az északi oldalon egy fekete (1,3 km) és egy piros (1,6 km) pálya áll a gyakorlottabb sízők rendelkezésére; a menedékház előtti napos, déli oldalon enyhébb lejtők találhatóak. Megfelelő hó esetén  (mint most is) 4,5 km síúton lehet lesiklani a Cseresznyés autóparkolóhoz.

A csúcson található a turistaházban van büfé, étterem, 50 fős pályaszállás meleg konyhával, szaunával, jakuzzival (jelenleg ezek sem működnek, csak elvitelre lehet ételt és italt kapni).

A síterep elérhetősége:
Nagy Hideg-hegy Sí- és Túraközpont
E-mail: nagyhideghegy@gmail.com

Kép: NHH fb


Megközelítés:
Vonattal legegyszerűbben: Budapest, Nyugati pu. Kismaros, majd kisvasúttal Kismaros- Szokolya-Királyrét útvonalon lehet megközelíteni, ahonnan korábban síbuszok vittek fel a felvonókig, ma gyalog vagy túraléccel, kb. másfél óra alatt. 

 Autót a Cseresznyefa parkolóban lehet hagyni. Az elmúlt években a buszok már nem jártak, csak gyalogtúrával lehetett megközelíteni a pályákat, ezért csak elkötelezett sportembereknek ajánlható. Sítúrázók egyik kedvenc hazai hegye.