Itt a lista a Sípark legfrissebb fejlesztéseiről

Az új, negyedik víztározóról, valamint újabb hóágyúk beszerzéséről már beszámoltunk. Most sorba vesszük az összes idei újdonságot Mátraszentistvánban.

Új automatizált, fix hóágyúk az alsó szakaszon

A völgyben lecseréltek négy régi hóágyút korszerű, energiahatékony és csendes üzemmódú gépekre. Ezek már egy föld alá épített fagymentes aknához csatlakoznak, ezért teljesen automatizáltak és távolról akár egy mobiltelefonról is azonnal elindíthatóak. Újdonság, hogy a hóágyúoszlopokon a gépek szórási magassága is beállítható. Tehát ha szeles idő van, akkor a talaj közeléből is tudunk havazni. A négyből az egyik hópótló berendezés egy speciális karos szerkezetre lett felszerelve, ami 10 méteres sugarú körön elforgatható, megnövelve ezzel az egy helyről behavazható felület nagyságát. A környezetkímélő hóágyúzás további előnye, hogy nem kell újra és újra a mobil hóágyúk helyszínre juttatásával bajlódni és a hódombokat sem kell nagyobb távolságba a ratrakkal eltolni, tovább kímélve a talajfelszínt. Az eszközöket a fejlesztésekben élen járó lengyel Supersnow vállalat szállította és telepítette.

Elkészült a negyedik víztározó

Több éves engedélyeztetési procedúrát követően befejeződhetett végre negyedik, egyben legkisebb víztározó végső kialakítása. Partját terméskővel borították be és több tucat örökzöldet ültettünk el a tó körül. A kék háromszög mentén túrázók egy kis „tengerszem” mellett tudnak megpihenni a nyári kánikulában. A ezer köbméteres tározó elsődleges célja a hópótlást elősegíteni a szárazabb időszakokban.

Informatikai hálózat korszerűsítése

Már nem csak a webkamerák, SKIDATA-rendszer miatt fontos az informatikai rendszer stabilitása. Legújabb berendezések (mint például az automata hóágyúk, a szivattyúrendszer, ülőlift stb.) üzemelésének az alapfeltétele a stabil és gyors hálózat. A közelmúltban több kilométernyi optikai kábelt telepítettek. Ezek összekötése, belső szerver létesítése a nyár folyamán megtörtént. A fejlesztéssel a hütte és a körbár környékén tovább gyorsulhat az ingyenesen használható vendég WIFI-t.

Újabb parkolóhelyek

Jelentős tereprendezéssel elkészült a műút túloldalán két, egyenként 20 személygépkocsi befogadására alkalmas parkolónk.

Újabb síbérlet variációk

Kialakítottak új, flexibilis és az egyéni igényekhez jobban „alkalmazkodó” jegytípusokat, megduplázva a választási lehetőségek számát. Idén próbajelleggel bevezetik az „Early Bird” edző jegyet, amellyel szombat reggel egy órával hamarabb lehet csúszni.

Kísérleti, lándzsás hóágyú

A szezonban a Technoalpin cég jóvoltából tesztelhetnek további, innovatív hóágyúkat, többek között egy lándzsás típust is, a völgy leghidegebb részén. 

Ezen felül további fejlesztések is megvalósultak, további részletek itt vagy a képekre kattintva megtalálhatók.

A két kép 2019. december 20-án, a szezonnyitó napján készültek.

Tervek szerint a sípálya december 27-én nyit újra -várjuk a hideg levegő megérkeztét!