Klaszterünk együttműködő partnereinek találkozójáról jelentkezünk

Az elmúlt egy esztendőben jelentős mértékben sikerült szélesíteni kapcsolatainkat.

A Normafa Látogatóközpont adott otthont őszi szezonnyitó ülésünknek

Klaszterülésünk második felében bemutatkoztak a szervezetünkkel együttműködésben lévő partnercégek képviselői

A Magyar Vitorlás Szövetséget Holczhauser András főtitkár képviselte.

A Magyar Vitorlás Szövetség klaszterünkkel való együttműködése egész korai időszakra datálódik, hiszen még a 2014 májusi megalakulásunk előtti tájékoztatónkon, a vitorlásszövetségi akkori főtitkára, Gerencsér Gergely mutatta be a hajósklaszter működését. A „Síelj Itthon!” sikereres szlogenünk mintájára megalkották a „Vitorlázz Itthon!” projektet, melynek során több, mint 400 millió forint értékben nyertek pályázati támogatást.  A két fél tovább keresi az együttműködés további lehetőségeit, hiszen az tudvalevő, hogy a hazai vitorlázók szinte mindegyike síel is.

A Magyar Sí Szövetség (MSSZ) részéről Petrahn Barbara főtitkár tartott rövid előadást

Klaszterünk és MSSZ között tavaly november hónapban került aláírásra együttműködési megállapodásunk. Egyik fontos cél a közös kommunikáció bővítése, akár közös sajtótájékoztatók szervezése is.

A Pénzügyminisztérium Európai Uniós Források Felhasználásáért Felelős Államtitkárság (Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság, GFP Program Stratégiai Főosztály – Nemzetközi és Klaszter Osztály) részéről jelen volt Keller Péter GFP Program Stratégiai Főosztály főosztályvezetője és Barna Katalin GFP Nemzetközi és Klaszter Osztály osztályvezetője, valamint Szabó Réka Eszter GFP Nemzetközi és Klaszter Osztály klaszterfejlesztési referense. Keller Péter elmondta: a Pénzügyminisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkársága célul tűzte ki, hogy a magyar klaszteresedési folyamat egy újabb, nemzetközi trendnek megfelelő szintre lépjen, ennek érdekében a piaci és a kormányzati szereplők széles körének bevonásával elkezdte az első hazai Klaszterstratégia megalkotását. A programalkotás lezárása 2022 első felében várható, mely kidolgozásban klaszterünk is szerepet kapott.

A Testnevelési Egyetem részéről Prof. Dr. Lacza Zsombor a TE Tudományos rektorhelyettese kapott szót. Elmondta, hogy idén nyár elején megkötött megállapodásunk első gyümölcse a IV. nemzetközi sportinnovációs konferencián való bemutatkozási lehetősége volt. Kifejezett cél az egyetemen a sísport tudományos hátterének növelése, ennek érdekében szükséges az együttműködés erősítése.


Dani Gyöngyi paralimpikon rövid előadásában beszámolt a síelés általa megélt csodálatos élményéről

 

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ részéről Tendli Krisztina, stratégiai igazgató elmondta, hogy a nyár elején hivatalos formában megkezdett folyamatos egyeztetések több projekt esetében is elengedhetetlenül szükségesek és várhatóan további projektek is igénylik az együttműködést. A nyáron hivatalos formában megkötött partneri megállapodásunk óta az együttműködés több területen is érzékelhető. Egyrészt a stratégiai tervezés szintjén (Nemzeti Aktív Turisztikai Stratégia, valamint a készülő Mátra és Börzsöny térségi stratégiák vonatkozásában), másrészt konkrét projektek, programok szintjén, harmadrészt pedig a 2021-2027-es EU-s forrástervezéshez kapcsolódóan. Klaszterünk az Aktív Magyarország Kormánybiztossággal a szervezet megalakulása óta együttműködik.

Médiapartnerünk, a Síelők.hu szakportál részéről Wesselényi Andrea, alapító főszerkesztő kifejtette, hogy elkötelezettek a hazai síélet fejlődése mellett és további lehetőségeket közösen keresünk a sísport hazai népszerűsítése érdekében.

A Nordart, elektromos fűtési rendszereket Szekeres Máté mutatta be. Elmondta, hogy számukra a síelők és a síiparban működő felek kitűnő célcsoport lehet. Kereskedelmi cégük várhatóan egyik támogatója lesz a XXX. Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságnak.

Közvetlenül a partnertalálkozó előtt tagságunk a szezonkezdés aktuális témáiban ülésezett. A partnerekkel lezajlott közös ülés után, az ebéd alatt és után további egyeztetések folytatódtak, majd a partnerekkel közösen megtekintettük a Normafa Látogatóközpontot és a körülötte folyó fejlesztéseket.