Klaszterünk ülésén újabb lelkes csapat felvételére került sor

A Mátraszentistváni Síparkban lezajlott ülésünk időpontja egybeesett a Sípark utolsó nyitva tartási napjával. Ez a nap egyúttal a hazai síszezon lezárását is jelenti hacsaknem március végén nagy mennyiségű hó esne, amire már többször volt példa.

Ülésünk elején, mint házigazda, Kőrösi Péter a Sípark tulajdonosa és ügyvezetője, egyben klaszterünk helyettes elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kihangsúlyozta, ez a szezon ékes bizonyítéka annak, hogy hóágyúk nélkül ma már nem működhetnek síterepek – hazánkban sem. Szükség van további technikai fejlesztésekre, szerte az országban, csak így tud megmaradni és fejlődni a hazai szabadidős sísport.

Az ülésen megjelent Kubinszky András, a FÁBER Sífutó, Botsport és Természetjáró Közhasznú Egyesület* elnöke. Egyesületük 68 főt számláló lelkes tagságának tevékenységét bemutatta, majd sor került a soproni sífutó klub felvételére.

*„A Vasfüggöny Sífutópálya a Soproni hegységben található. Elnevezését onnét kapta, hogy a legmagasabban fekvő 3 pálya, kb. 1,5 km hosszban az egykori műszaki zár vonalán került kialakításra.”

Klaszterszervezetünk a jövőben egyébként is többet szeretne a sífutó sport fejlesztéséért tenni. Fülöp György a SuliSí Bt. tulajdonosa beszámolót tartott a most záruló síszezonban lezajlott, jelentős médiafigyelmet kivívó sífutó rendezvényeinkről, a Hidegfesztiválról és az Al-Sí-örs-ről. A Sífutó DiákOlimpia is nagy sikert aratott, mely a Mátraszentistváni Síparkban zajlott, villanyfényes sípályán.

Miklós Edit a Magyar Sí Szövetség elnöke ülésünkre meghívást kapott. Most szombaton azonban sajnos lesérült, újabb térdműtét előtt áll, így nem tudott jelen lenni ülésünkön. A szövetséget Szentgyörgyi Zoltán főtitkár és Fábián Attila szövetségi kapitány képviselte. Felvázolásra kerültek azok a pontok, ahol a jövőben klaszterünk és a szövetség együttműködése megindulhat. Együttműködési megállapodás aláírása klaszterünk és síszövetség között várhatóan a nyár elején megtörténhet.

Előházi Péter a Felső-Mátra polgármestere bemutatta Mátraszentimre alá tartozó nyolc kisebb települést és ismertette a hosszútávú olyan elképzeléseket, mely a síélet és hegyvidéki turizmus további fejlődését segíteni tudja. Bár a településen csak 500 fő él, mint állandó lakos, mégis 120.000 (!) vendégéjszakát tudhat magának évente. Tervben van egy középiskola megvalósítása is.

Kiértékelésre került a Síeljünk Itthon! kampány. Augusztus közepén induló műanyag síiskolák népszerűsítését célzó kampány előkészítésére klaszterünk dr. Egri Katalint, a Magyar Síoktatók Szövetségének elnökét kérte fel.

Kijelölésre került a III. Libegők Éjszakájának időpontja: 2020. július 18., szombat. Előreláthatólag hat különböző helyszínen kerül megrendezésre a közös klaszter program. Április elején, a lengyelországi Karpacz síközpontban kerül megrendezésre a 6th European Congress of Local Governments. Az önkormányzatok nemzetközi kongresszusára klaszterünk elnöksége Dr. Réthy István professzort, (ahol a hegyvidéki turizmus a témája ez egyik panelbeszélgetésnek) és klaszterünk elnökét, Fehér Gyulát delegálja.

A leglelkesebb klasztertagok az ebéd után közös sízéssel zárták a napot.

Képeket készítette: Kőrösi Erika

Klaszterünk legközelebbi ülése 2020. június 9-én Lillafüreden, a LibegőParkban lesz. *járvány miatt halasztva!

* Következő ülésünk és elmaradt közgyűlésünk helyszínének és időpontjának meghatározása:

Helyszín: Budapest Pasaréti Síiskola, Budapest Pasaréti út 11-13. Bejárat: Radnai utca felől, Parkolás: Hermann Ottó utcában

Időpont: 2020. szeptember eleje 9. (szerda) 10 óra