Ma este megkezdték a hóágyúzást Eplényben

Hideg napok következnek, érdemes kihasználnia lehetőséget.

Jól látható a hóágyúk működése a völgyben – élő felvétel a képre kattintva elérhető / Fotók: Időkép.hu

Ma este megkezdték a hóágyúzást Eplényben

Az idei szezonra talán minden eddiginél nagyobb a készülődés szerte Európában, így Eplényben is. Mint már korábban megírtuk, a nyári időszakban elvégzett fejlesztéseknek köszönhetően, kb. 20%-al növekedett a hógyártó kapacitás, és a 7-es számú sípálya alsó felében egy elsősorban tanulók igényeit kielégítő, közel 300 méter hosszúságú új tányéros sífelvonó is elkészült.

Mint az köztudott, az eplényi síterep vidékének különleges mikroklímája van, így talán maga a hír nem is lepi meg különösebben azokat, akik legalább hírből ismerik ezt a speciális meteorológia adottságú helyszínt.

Az időkép honlapján négy különböző kameraállásból követhető az eplényi síterepen végzett hóágyúzás folyamata. Cikkünk elején lévő képre kattintva az 1-es számú sípálya alsó szakasza látható. A lenti képen pedig az 1-es és 7-es sípálya induló része látható, ahol a négyüléses és a kétüléses felvonó felérkezik a síterep legmagasabb pontjára, 509 méter magasságra. Itt 19:16-kor még nem hóágyúztak ( – 0,7 C ), de várhatóan itt is beindulnak néhány órán belül.

Képre kattintva élő kamera!

A négyüléses felvonó alsó állomása melletti tanpályánál az alábbi kamera mutatja a pillanatnyi helyzetet.

 

Képre kattintva élő kamera!

A negyedik kamera a kétüléses felvonó kiszállóját mutatja (7-es sípálya felső része), itt jelenleg nem hóágyúznak. Az időkép webkamerái visszanézhetők, gyakorlatilag  percről-percre, így jól visszakövethető a hógyártás folyamata.

Amennyiben a hógyártás a következő napokban az éjszakai és hajnali időszakban folyamatos lehet, akkor nem kizárt, hogy az 1-es pálya nyomvonalán kialakítható egy kb. 30-40 cm vastagságú hóréteg, mely biztos alapot adhat a legismertebb, egyben egyik leghosszabb, A1- es elnevezésű sípályának.

Előzmények

Októberben, a Veszprém TV-ben adott interjújában Ebele Bálint, a Síaréna Kft. ügyvezetője részletesen ismertette a most következő síszezonra elkészült beruházásokat és a következő nyárra tervezett merész ötleteket is.

A síterep üzemeltetőire ez évben sem lehet panasz. Amint azt a tegnapi cikkünkben megírtuk, a most induló szezonra egy teljesen új ötlettel rukkoltak elő:

Ma este megkezdték a hóágyúzást Eplényben