Mátra két települése masszívan a TOP30 között a turizmusban

TOP30 hazai településeink kereskedelmi szálláshelyek interaktív, jól vizualizált grafikonja, 12 éves visszatekintéssel a KSH honlapján megtalálható, sok -sok figyelemreméltó adatsorral.

Klaszterünk által szervezett tanácskozás a Mátra jövőjéről, 2017 nyarán

Infografikáért klikk a képre!

A KSH rendkívül látványos infografikáján  külön válaszható a belföldi, külföldi és az összes vendégéjszakák száma, ráadásul az elmúlt 12 összes adatai, tendenciái is könnyen átláthatók. Érdemes belemerülni az adatokba. Az jól látszik, hogy Budapest számai szinte mindent visznek, de csak első, felületes látásra. Ha jobban megvizsgáljuk, például összevetjük a települések lakosságának számával, akkor bizony a Mátra jobban teljesít!

A KSH közleményében kiemeli: az északi Balaton-part ékkövének tartott Balatonfüred vendégéjszakáinak száma 2008 óta  a negyedével nőtt, 2019-ben már megközelítette a 734 ezret.

Ugyanakkor észre kell venni, két mátrai település megkétszerezte ugyanezen időszakon belül a vendégéjszakák számát.

Mátraszentimre (ide összesen hat kisebb település tartozik), illetve Gyöngyös város (idetartozik: Mátrafüred, Kékestető, Sástó, stb), a belföldi turizmusban kiemelkedő eredményeket ért el, ami jelentős részben a hazai síturisták számának növekedésének is köszönhető.  Mátraszentimre a belföldi turisták között az utóbbi években 25 – 28. helyre küzdötte fel magát. Különösen érdekes az összehasonlítás, ha a lakosság arányában vesszük az adatokat.

Mátraszentimre lakossága csupán 481 fő, ugyanakkor több, mint 1.200 vendégággyal rendelkezik és évente 150.000 vendégéjszakát tudhat magáénak.

Ez az adat budapesti viszonyításban kiemelten érdekes, hiszen 1.7 milliós fővárosban kb. 10.7 millió vendégéjszaka realizálódik, míg Mátraszentimrén (és hozzátartozó településeken) ez arány szinte összehasonlíthatatlanul magasabb. 

Gyöngyöshöz tartozó nagyobb szállodák, melyek a Mátrában helyezkednek el (Hotel Lifestyle, Hotel Ózon, 4évszak Hotel, Hotel Avar és több kisebb-nagyobb szálláshely) is jól teljesítettek, így a 20-25. helyen végzett Gyöngyös városa (belföldi forgalomon belül).

„Töretlen a gyógyfürdők és a főváros turisztikai vonzereje” címmel megjelent cikk az előző 12 év statisztikai adatait elemzi. Ugyanakkor bizományos informális, nem hivatalos adatok szerint, a járvány megjelenése óta ugyan a mátrai vendégéjszakák számában is van visszaesés, azonban jelentősen kisebb mértékű mint Budapesten, így

tehát van esély arra, hogy az idei esztendőben a hegyvidéki turizmus jelentősége arányaiban tovább fog tudni erősödni.

A Mátra-vidék kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé kell váljon!