Mi is az meteorológia inverzió, miért van esélye az alacsonyabban fekvő hazai sípályáknak?

A Mátrában, 2019. december 4-éről 5-ére virradó éjszaka mért hőmérsékleti adatok jól szemléltetik ennek a hazánkban jellemző meteorológiai jelenségnek a sajátosságát.

Szerző: skioutlet.hu

A speciális időjárási jelenség, hőmérsékleti vagy meteorológia inverzió egyszerűbb leírása itt, egy 99 oldalas, „Inverziós helyzetek kialakulása a Kárpát-medencében” című tanulmány itt található. A legegyszerűbben megfogalmazva:

Jellemezően a téli hónapokban, a Kárpát-medence alsóbb régióiban hosszú időre beül a hideg levegő.

Erre jó példa a ma hajnalban, Mátrában mért hőmérsékletek, mely a lenti két grafikai ábrán leolvashatók.

688 méter magasságban, a völgyben, a leghidegebb -9,8 C fok volt.

783 méter magasságban, ugyanitt, a leghidegebb csak – 4.6 C fok volt.

Az éjszaka mért leghidegebb hőmérséklet különbsége ( 5, 2 C fok = -4,6 C fok, illetve – 9,8 C fok közötti különbség ) valamivel több. mint a kétszeresét mutatta, a völgy javára. Az egymáshoz közeli helyszínek csupán néhány száz méterre vannak egymástól, a szintkülönbség pedig csak 95 méter.

Ezért tudnak havat gyártani a hűvösebb, hazai völgyekben, még akkor is, amikor feljebb melegebb a levegő.

Az ország különböző helyszínein viszonylag sokszor előfordul – így például Eplényben is: a völgyben éjszaka, de akár nappal is keményen fagy, feljebb pedig csak 0 fok körüli a hőmérséklet. Akár az is lehet, hogy 1000 méter felett jóval fagypont feletti a hőmérséklet, ennek megfelelően amíg az alsóbb régiókban akár egész nap tudnak hóágyúzni, addig 1000-1500 méter között olvad! Tehát a Kárpát-medencében sokszor előfordul, hogy télen a meleg levegő lassú beáramlása a felsőbb rétegekbe olvadást hoz, mindemellett a hazai, viszonylag alacsonyan fekvő síterepeken mínusz fokok vannak.

Mátraszentistváni Sípark jól áll a hógyártásban (élő képek itt), remélhetőleg itt is hamarosan nyitásról számolhatunk be.