Normafa Síház környékén megváltozik a közúti forgalom

Az új útvonalnak köszönhetően a gépkocsi- és autóbuszforgalmat teljesen elhúzzák a gerincről, a 21-es autóbusz végállomásának helye is megváltozik.

Normafa Síház, 2019 december 2. / Fotó: SkiOutlet.hu

Normafa Síház környékén megváltozik a közúti forgalom

Az új forgalmi rend október 10-től lép életbe.

Sokan megtapasztalták, hogy milyen hatalmas gépkocsiforgalom jelentkezik egy-egy szép őszi hétvégén vagy télen, amikor akárcsak néhány centiméter hó is esik a Normafánál. A Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása.

A tervezők a gépkocsiforgalmotól tehermentesíteni kívánják a Normafa természeti környezetét, így a fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről.

A síház előtti forgalom erre az új útvonalra terelődik /Fotó: SkiOutlet.hu

Havas galéria a tavaly december eleji havazásról itt!

A Konkoly-Thege úti parkoló kialakításával megszűnik a védett erdőben levő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítik, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulók foglalhatják el.

A kék színű útvonal megszűnik, mint közúti forgalom, a zöld színű útvonalon haladhat a forgalom október 10- től.

A Hegyvidék Önkormányzat (XII. kerület) honlapján a Normafa környékét érintő közlekedési változásokról további részletek megtalálhatók itt.

A Normafa rehabilitációja 2013 nyarán került asztalra. Az azóta eltelt hét esztendőben a környéken több műemlék épület (legszebb példa erre a Lóvasút egykori épületének újjávarázslása) felújításra került, a Zugligetben műemlék jellegű iskolaépület került átadásra. Tervben van – többek között – a Zugligeti Libegő megújítása, az egykori téli szánkózó és síélet feltételeinek biztosítása is. Néhány hónapon belül várható a Normafa Kapuja épületének átadása, mely sok tekintetben támogatni tudja az ide látogatók kulturált környezeti feltételeit.

A környék mostani állapota jól átláthatóan megtekinthető a Google Street View felvételein.

Remélhetőleg már nem kell túl sok időt várni a rehabilitációs tervek teljes elkészültéig. Az idelátogatók az eddigieknél jóval kulturáltabb feltételek mellett élvezhetik a Normafa csodálatos természeti értékeit!