Normafa sporttörténeti kiállítás nyílik a 90 éves Normafa Síházban

A fotókiállítást a Normafa Síház 90. születésnapján, október 23-án klaszterünk elnöke nyitja meg.

A Normafa Síház jelenlegi bérlői a Hegyvidék Önkormányzattal és a Helytörténeti Galériával együttműködve életre hívják a Normafa sport történetét bemutató kiállítást. Érdemes ellátogatni!

1892. december 4-én a Budai Torna Egylet (BBTE) tornászai Norvégiából ajándékba kapott telemark típusú síléceken kezdték meg a síelést a Sváb-hegy oldalán a mai Kis Svábhegyen. A síléceket (lábszánkót) előzőleg a Vérmezőn próbálták ki. A tornászok az ismereteiket egy német ifjúsági folyóiratban megjelent cikkből merítették. Az 1874 óta működő fogaskerekű felé eső lejtőn először Demény Károly csúszott le – beszámolók szerint bukás nélkül. Az attrakció nagy sikert aratott a nézők között, idővel egyre több követőjük lett. Bély Mihály a „Tornaügy” c. folyóiratban 1884-ben szakcikket írt tapasztalatairól.

A mai Magyarország területén 11 hónappal előbb, 1892. januárjában Chernel István,  az előző évben Norvégiából hozott léceivel a kőszegi lejtőkön gyakorolt. Később először cikksorozatot készített, majd 1896-ban kiadta a Lábszánkózás kézikönyvét.

A történelmi Magyarországon elsőként Hangay Oktáv 1890 telén kezdett síelni a Kolozsvár környéki lankákon, a Bornyúmálon és a Hója erdő Nádas menti lejtőin. 

Érdekesség: 1896 februárjában megrendezték a Szabadka és Újvidék közötti 103 km-es sífutóversenyt. Dorog sítörténelmi érdekessége: A Csolnok, Tokod és Dorog közt fekvő Nagy-Gete a környék legmagasabb (457 méter) hegycsúcsa, de másról is nevezetes: az első magyarországi síversenyt is itt rendezték, 1908. január 19-én!

Ezzel lassan szinte minden országrészben ismertté vált a síelés.

Magyarországi sípályák történelme és fejlődési szakaszai című cikkünkben részletesen visszatekinthető az öt szakaszra bontott időszak.

Magyarországi sípályák történelme és fejlődési szakaszai

Elmondható, hogy a magyarországi síelés 130 éve múltra tekinthet vissza!

Tavalyi havas képgaléria a Normafáról itt, a Normafával kapcsolatos cikkeink pedig itt.

Normafa havazás után – GALÉRIA