Símúzeum nyílt Zircen

Szirbek József a Zirci Veterán Síklub egyik alapítója nyilatkozik a saját maga alapított múzeumról. Ez már a második símúzem hazánkban, azonban jó tudni, a Kárpát-medencében több más helyszín is várja a sísportot különösen kedvelő érdeklődőket. Ezekbe a múzeumokba is betekintést ad cikkünk.

Kép: Szirbek József felhasználói profilja a síelők oldalán

Szerző: Fehér Gyula

Símúzeum (ZVSK)

Zircen létezik egy "símuzeum", melyről itt találtok egy riportot. Bővebb infromáció: https://www.facebook.com/zvsk.siklub

Közzétette: Síoktatás – Síelés – 2020. február 23., vasárnap

A hazánkban már több, mint 120 éves múltra visszatekintő sísport újabb színfolttal bővült. A Zirci Veterán Síklub még 2012 januárjában  alakult meg, a helyi „öreg sízők” ötletére.

A VEOL, Veszprém megyei hírportál is beszámolt a nemrég megnyílt símúzeumról.

Hazánkban az első símúzem Sátoraljaújhelyen, 10 évvel ezelőtt, 2010-ben került átadásra. Erről szól az alábbi háromperces riport:

Besztercebányától keletre, kb. 10 kilométerre lévő Podkócon van egy símúzeum, több magyar vonatkozású kiállítású tárggyal. Képre kattintva galéria a múzeumról!

Múzeum lyží

V Podkoniciach máme múzeum lyží, akým sa pýšia len Fínsko a USAViac ako 650 exponátov lyží, historické krňačky aj skanzen lanoviek. Lyžiarske múzeum v Podkoniciach pri Banskej Bystrici mapuje históriu lyžovania za posledných 130 rokov. Peter Mútňan

Közzétette: Správy RTVS – 2019. augusztus 16., péntek

A Lomnici-csúcs alatt fekszik a festői szépségű Tátralomnic. Az egykori általános iskola helyén néhány éve átadásra került épületben található a símúzeum, amelyet egyre nagyobb számban keresnek fel a hazai és külföldi turisták, a síelés szerelmesei. A rendkívül gazdag és szépen összefogott kiállításon meglepően sok magyar vonatkozású kiállítási tárgy található. Kevesen tudják,

a Magas-Tátra vidékén budapesti befektetők építették a legnagyobb szállodákat, még a monarchia utolsó évtizedeiben.

Magyarország első havas felvonója egyébként itt épült meg, igaz ez a masszív faoszlopokkal megépült felvonó nagy méretű szánkókat húzott fel. A síelőket kiszolgáló felvonók csak pár évvel később épültek meg Tátralomnicon. A századforduló éveiben épült meg a rendkívül hosszú bobpálya, melynek részletes, magyar nyelven készült tervei is megtekinthetők. Magyar nyelvű cikk és bőséges galéria a fenti képre kattintva elérhető.

A képek a szerző felvételei.