Szép adatok, helyes következtetések, előremutató jövőkép a síturizmusról az MTÜ tanulmányában

17 különböző aktív turisztikai termékről készített 13 oldalas tanulmányból a síturizmusról szóló részeket szedtük csokorba.

Kép: Mátraszentistván, Sípark

Szerző: skioutlet.hu

Megjelent az MTÜ szakmai és tudományos folyóirata, a negyedévente megjelenő Turizmus Bulletin idei első száma. A tanulmány elektronikusan letölthető: 
Mártonné Máthé Kinga – Császár Zsuzsa: Valóban aktív a magyar lakosság? Aktív és ökoturisztikai keresletet és motivációt felmérő kutatás” című tanulmány sok érdekes adatot, helyes következtetéseket és pozitív jövőképet ad a magyarországi síturizmus vonatkozásában.

A bevezetés, módszertan bemutatása után a kutatási eredmények (3.pont, 47. oldal, 1. ábra) alapján elmondható: a felmérésben résztvevők (megyeszékhelyeken és Budapesten) 33,1%-a legalább egyszer kipróbálta a síelést (alpesi sí, sífutás, snowboard).

A síelést közepesen népszerű aktív turisztikai terméknek mérték. Az adatok alapján üdülések ideje alatt 25,4% síelt (48. oldal, 2. ábra).

Kiemelten magas arányban (80%), direkt a síelés miatt utaztak el különböző helyszínekre (azok között, akik utazásuk alkalmával síeltek). (49.oldal. 1. ábra).

Mennyire érdekli a síelés, mint szabadidő forma?” kérdés viszonylag magas értéket kapott:

33,9% válaszolt úgy, hogy nagyon vagy inkább érdekli. Nagyon érdekli: 18,6%, inkább igen 15.3%. További 15,3% válaszsa igen is, meg nem is. (50.oldal, 3. ábra). Érdekesség: ebben a felmérésben népszerűbb a sísport sok más izgalmas sportnál, így például a vitorlázásnál, evezésnél, horgászásnál, futóversenyeknél, és a vadászatnál is!

A felmérés alapján elmondható: kifejezetten jó adat, hogy a válaszadók 37,5%-a tervezi síelés szándékával az utazásait (51. oldal, 4. ábra).

A tanulmány végén lévő összegzés ( 56.oldal, 5.pont) számunkra talán legfontosabb megállapítása :

Az altermékek pozíciójának vizsgálatakor a sorrend változásából arra lehet következtetni, hogy a tervek szintjén több altermék is jelentősen magasabb részarányt képvisel, mint ami a korábbi, megvalósult utazásokhoz tartozik. Említhető az ökotúra, a kalandtúra, a téli sportok, de akár a slow turizmus is. Az elemzésből nem dönthető el, hogy ezek mennyire válnak trenddé, de biztonsággal állítható, hogy volumenük növekedni fog a jövőben .

_____________________________________

Szerkesztő kiegészítő megjegyzése:

A sísport és a síturizmus szempontjából kifejezetten pozitív adatok nagy részben köszönhetők – az elmúlt évek javuló életszínvonala mellett – a hazai műanyag sípályával rendelkező síiskoláknak és annak, hogy ezáltal sikerült egyre nagyobb arányban a legfiatalabb generációt megnyerni e csodálatos, szabad levegőn végezhető sportnak.

A cikket szerkesztette: Fehér Gyula, a klaszter elnöke

Videó: illusztráció a havas Mátrából – 2018 február 28.