Szóhasználatok a hazai síturizmusban

Síparadicsom Magyarországon nincs, a síelés inkább szabadidős sport, mint tömegsport. A hóágyú, hóágyúzás szavak helyett más szavakat is használhatunk. Alkalmanként, a régi időket előhozva, a lábszánkózás szót is használhatjuk.

Tűzzsonglőr Visegrádon Farsang, 2023. február 15. / A kép illusztráció

Elérkeztünk a hazai síszezon végéhez, kicsit megjárathatjuk agytekervényeinket is – szózsonglőri, szezonvégi gondolatok

Klaszterünk 2014 májusi megalakulása utáni első sajtótájékoztatónkról szóló tudósításokban olykor előkerült a síparadicsom szóhasználata. Klasztertagjaink ezt a kérdést átbeszélve, teljes mértékben egyetértettek abban, hogy hazai síterepeink vonatkozásában ennek a szónak a használata nem helyes. Még abban az esetben sem, ha jószándékból használják. Szerencsére – részben kitartó munkánknak is köszönhetően – ma már a legritkább esetben hozzák kontextusba ezt a szót a hazai sípályáinkkal.

Rögzíthetjük: Magyarországon nem volt, sajnos nincs és valószínűleg soha nem is lesz egyetlen síparadicsom sem

*

Hogy mi a sípálya, a síterep, a síközpont és a síparadicsom fogalma, egy másik jogos kérdés. Erről 2016 tavaszán indítottunk egy közös tanakodás, a síelők egyik topikjában. Végül sikerült megegyezésre jutni ezen fogalmak meghatározásában.Egyedül a sípálya fogalmának meghatározásában nem sikerült a teljes megegyezés.

Ezek szerint:

Sípálya
alpesi síelésre alkalmas lejtő, felvonóval*  –  a síelők.hu szerkesztőségének véleménye szerint csak felvonóval rendelkező pálya a sípálya, mivel ők kizárólag csak ezeket tartják rendszerben.*

Síterep
több sípályából és sífelvonóból álló sípályarendszer

Síközpont
síterep jól kiépített infrastruktúrával és turisztikai szolgáltatásokkal

Síparadicsom
nagyobb síközpont, minimum 100 km összefüggő sípályával

Sült gesztenye árus a Vasas Síház átadásakor,  Normafa, 2022 decembere

*

A síelést manapság inkább szabadidős sportnak nevezhetjük, a tömegsport elnevezés helyett

A tömegsport szóhasználata leginkább a rendszerváltás előtti időszakra volt jellemező. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk időszakától kezdve egyre inkább a szabadidősport fogalma került használatba, joggal. Ugyanakkor ma is vannak inkább tömegsportnak nevezhető rendezvények, akár még a sísportban is, lásd például a Vasa-futást. Azonban ezek ritka események, tehát jobb ha maradunk a szabadidősport szó használatánál.

 

Igaz, hogy olykor tömegek lepik el a sípályákat, de azért a síelés szabadidős sport

Kép: Eplény, 2013. március 15.

*

A hazai sajtó az idei évben is rendszeresen foglalkozott a síeléssel

Legutóbb a 24.hu egyik cikke egy szépen összeszerkesztett, valóban érdekes képekkel illusztrált cikket jelentetett meg. A cikk szerzője is fontosnak tartotta megemlíteni a sí szóhasználatának történetét:

Nyelvészek és magánemberek mondták a magukét szezonról szezonra, üzengettek egymásnak – nem egyszer felháborodottan – a lapok hasábjain. A csuszka, a sikló, a lábszánkó és a hótalp mellett érvelők egy idő után belátták, hogy a ski szóból eredő sí áll nyerésre (bár egy nyelvész még 1944-ben is azt javasolta, hogy térjünk át a sikolyára).

*

Eldönthetetlen kérdés, hogy síeljünk vagy sízzünk-e? Jelenleg mindkét szó használat elfogadott és használatos

*

Következő fejezet a hóágyúzás szóhasználatának kérdése.

Wikipédiából idézet:

„A hóágyúk üzemeltetésével kapcsolatban felmerülnek bizonyos környezeti problémák. Félrevezető maga a „hóágyú” elnevezés, működési elvük a porlasztóhoz vagy a permetezőkészülékhez hasonló. Nem igaz, hogy működésük igen hangos, könnyen halláskárosodást okozhatnak. Hangjuk csöndesebb, mint a sok sípályán hallható zene, ráadásul általában éjszaka működnek, amikor nincsenek emberek a sípályákon. Valójában nem hógyártásról, hanem hópótlásról van szó, ami a hiányzó természetes havat pótolja – amikor arra szükség van. Ugyanakkor, a világ sípályáinak 60 százalékát ma már ágyúzzák (és a fennmaradók jó részén is szükség lenne rá, csak nincs rá pénzük a fenntartóknak). 20-30 cm mesterséges hó olyan alapot képez, ami a műjégpályához hasonlóan hűtő hatású és így megőrzi a ráhulló természetes havat. A hópermetezőket csak akkor kapcsolják be, ha hiányzik a hó, a pótlás befejeztével pedig kikapcsolják, tehát üzemidejük csak az alacsonyabb, melegebb területeken számottevő. A talaj növényzetének egyenesen szüksége van a hótakaróra a fagy és a szárazság ellen. A hópótlás természetre gyakorolt hatásának súlyossága jelenleg vitatott, kutatás tárgyát képezi.”

A hóágyú, hóágyúzás szavak helyett más szavakat is használhatunk

Milyen szavakat használhatunk a hóágyú, hóágyúzás szavak szinonimájaként?

Mielőtt erre javaslatot tennénk, nem árt hangsúlyozni, hogy a legyártott hóra a technikai hó a helyes kifejezés a műhóval szemben.

A hóágyúzás szó helyett javasolt a hópótlás, behavazás, hógyártás szavak. A hóágyú szó helyett lehet használni a hógyártóberendezés, hógyártógép szavakat. De nem feltétlenül szükséges a hóágyú szót minden áron elhagyni. Lehet akár egy mondatban is használni a különböző kifejezéseket, például: A technikai hógyártás a hóágyúk segítségével történik. De lehet azt is mondani, hogy a sípályán a behavazás a technikai hónak köszönhető.

(A hóágyú szó egyébként a német Schneekanone szó szerinti fordítása.)

Hógyártás a Síparkban, 2023 februárjában

*

Alkalmanként, a régi idők szóba jövetelekor, a lábszánkózás szót is bátran használhatjuk

Chernel István az 1894-es norvégiai útjáról a Vasárnapi Újságban megjelent beszámolóiban használta először ezt a kifejezést. 

Chernel: Lábszánkózás kézikönyvéből néhány fejezet:

A lábszánkózás, mint lélekedző mozgás is kitűnő dolog 

A lábszánkózás egyik gyakorlati értéke: téli turistika

Együttes kerékpár és síverseny, 103 kilométeren át, 1896-ban.

*

Utóirat

A sífutás a versenysportban teljesen elfogadott, jól ismert szóhasználat. Legutóbbi klaszterülésünkön felmerült, hogy a sífutás szabadidős változatakor esetleg más szó használata jobban visszaadná az érdeklődő nagyközönség számára ezt a fajta sporttevékenységet.  Az internet világában fellelhető, hogy a helyenként a sífutás szó helyett olykor használatos a sígyaloglás szó.

*

A síelők portálján 2006 októberében jelent meg egy Értelmező szótár síelőknek. Ez az oldal utoljára 2016 decemberében frissült. Itt is lenne javítani- aktualizáni való. Javaslatokkal a síelők szerkesztőségét érdemes megkeresni.

Észrevételeket természetesen mi is köszönettel várjuk: a feherkukacskioutlet.hu címre. vagy a közösségi oldalunkra.

Írta: Fehér Gyula