Történelmi múltidéző klaszterülés a Pécsi Sípályán

A Pécsi Sípálya – ma már történelminek mondható  – szép múltja önmagában is sok erőt ad a sípálya és a síház megújulásához. Szeptember 12-én klaszterünk tagjai megismerhették a nagy múltra visszatekintő Pécsi Sípályát és az 1960-ben megépült síházat.

Kép: 1963-ban készült el a sífelvonó

A Pannon Híradó háromperces beszámolójában megszólalnak a Pécsi Sípálya egykori és mai vezetői. A riportok  – 6:20-tól:

Műanyag sípályával, új síházzal gazdagodhat Pécs – jelentette be Őri László. Pécs alpolgármestere a Sí és Turisztikai Klaszter országos szervezetének ülésén hangsúlyozta: a városban komoly hagyománya van a sportnak és méltó körülményeket kell teremteni ahhoz, hogy még többen űzhessék. Magyarországon egyébként több mint 550 ezren síelnek egy felmérés szerint és egyre népszerűbb ez a téli sportág. 

Műanyag sípályája lehet Pécsnek

Kép: Bali Laci bácsi emléktáblája

Pécsett 1945 óta van síszakosztály, a sípályát 1958-ban alakították ki, 1960-ben épült meg a sílift és a síház. 1958-1962 között síugrósánc is működött, síugró versenyeket is rendeztek. 1986-ban műanyag sípálya is elkészült, 1989-ben egy új tárcsás felvonó is épült. A határok megnyitásával itt is megroggyant a síélet, azonban az elmúlt 10 évben konszolidálódott a helyzet. Ha minden igaz, a következő években van remény kisebb-nagyobb fejlesztésekre. Klaszterünk ebben is igyekszik támogatókat megnyerni. A felvonó üzemeltetési naplója alapján a sífelvonó működési napjainak száma, évtizedekre bontva: 80-as évek átlaga: 39.5 nap (két télen kiugró volt a havas napok száma, 90 nap felett), 90-es évek 25,5 nap, 2000-es évek: 26 nap 2010-es évek: 28,4 nap.

Kép – Pécsma: Őri László,Pécs alpolgármestere a Sí és Turisztikai Klaszter országos szervezetének ülésén

Kép: a megjelentek egy része a sípálya felső részén

Kép: megjelentek egy rész a Pécsi TV toronyban, hátul a sípálya

Az ülésen megvitatásra kerültek (többek között) az aktuálisan futó projektek, további támogatási lehetőségek, a hazai sípályák és síiskolák közötti szorosabb téli együttműködési lehetőségek feltárása.

Következő ülésünkre négy napirendi javaslat érkezett az ülésen:

1. Havas és műanyag pályás síiskolák közötti együttműködési lehetőségek pontosítása.

2. Magyar Sí Szövetséggel megkötendő Együttműködési Megállapodásról szavazás.

3. December elejére, közepére tervezett sajtótájékoztatónk témaköreinek megvitatása.

4. „Legyél Itthon Síoktató!” szlogen alatt indítandó projekt megvitatása.

Következő ülésünk helyszíne és időpontja: Fogarasi Síiskola, Óbuda-  1037 Budapest, Farkastorki út  23.  

2018. november 28. (szerda) 10 óra

Kép a klaszterülésről: dr. Tóth Ákos, házigazda, Fehér Gyula elnök, Dr. Csete Szabolcs klasztermenedzser, dr. Egri Katalin helyettes elnök