Zsíros-hegyi turistaház akár sífutókkal is benépesülhet?

A turistaházat, a hozzá tartozó területtel együtt Solymár Önkormányzata még 2016-ban vásárolta meg, a Magyar Állam egyik cégétől. A terület kitisztítása és az épület feltárása az elmúlt napokban befejeződött, erről kaptunk hírt, melyről magunk is megbizonyosodtunk.

Zsíros-hegy (424 m) környéke ideális terep sífutásra is. A cikk képei a kirándulástippek.hu oldaláról származnak. A képre kattintva a környék térképe és további képek is elérhetők.

Dr. Szente Kálmán Solymár polgármestere maga is lelkes túrázó, hiszen az Országos Kéktúra kétszeres, a Dél-Dunántúli Kéktúra kétszeres
az Alföldi Kéktúra egyszeres és a Kinizsi Százas 28-szoros teljesítője, nem mellesleg agrármérnök, környezet- és természetvédelmi szakértő, a biológiai tudomány kandidátusa is. Elképzelése szerint az újjáépített Zsíros-hegyi turistaház egyben egy  ökoturisztikai centrum is lesz, ahol a bakancsos turisták, kerékpárosok, sífutók és barlangászok menedéke, pihenőhelye mellett, gyermektáborok, erdei iskolák és hétvégi családi programok bázisaként is fog működni.

A régi bányászati célokat szolgáló kötélpálya tartóoszlopai mai napig állnak.

A Zsíros-hegy tetejéről szép a kilátás a Pilisre, Dobogókőre

Dr. Szente Kálmán polgármester nemrég egy honlapot szerkesztett, mely a Zsíros-hegyi turistaház múltját és jelenét mutatja be, elérhető a   www.zsiroshegy.hu alatt. A turistaházról további képek itt. 

Bízzunk benne, hogy ez a turistaház is megújulhat és idővel a síelő turisták is benépesítik a környéket! A sífutáshoz akár 4-6 centiméteres hóvastagság is elégséges lehet.

Kép: Nagy-Szénás (550 m) és Zsíros-hegy (424 m) közötti turistaút