100 éve hunyt el Chernelházi Chernel István

Kőszeg város jeles szülötte, a neves ornitológus halálának 100. évfordulóján koszorúzásra kerül sor a kőszegi temetőben lévő sírjánál.

Chernelházi Chernel István és hősi hallt halt fia sírtáblája a kőszegi temetőben / Kép: Wikipédia

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának szervezésében kerül sor a megemlékező koszorúzásra (2022. február 21. 15 óra), ahol klaszterünk képviseletében koszorút fogunk elhelyezni. Chernel Istvánt az akkori járvány, a spanyolnátha vitte el néhány hét alatt.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága által megrendezésre kerülő „Chernel-emlékév” alkalmából tervezett éves programelemek a koszorúzás alkalmával kerülnek ismertetésre.

Klaszterünk névadója: Chernelházi Chernel István. Norvégiában 1891-ben ismerkedett meg a sível és a síeléssel, amiről 1893-tól több népszerűsítő cikket írt, majd 1896-ban megírta és kiadta A lábszánkózás kézikönyve című könyvét, amiben Magyarországon elsőként ismertette e sportot. E művével lerakta a hazai sí szaknyelv alapjait. A bőven illusztrált mű kimerítően tárgyalja a lábszánkózás keletkezését, gyakorlati értékait. Felsorolja a lábszánkók típusait, tanácsot ad használatukhoz. A ma is értékes munka a maga korában nagy előrelépést jelentett a sísport magyarországi meghonosításában.

Chernel István halálának 100., míg édesapja, Chernel Kálmán születésének 200. évfordulóját 2022-ben ünnepeljük.

A megemlékező koszorúzásról és a későbbi, 2022 évi Chernel-emlékév rendezvényeiről időben adunk tájékoztatást illetve beszámolókkal is készülünk.