A sajtó aktívan követi a síturizmus aktuális kérdéseit

Dr. Egri Katalin a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnökével, illetve Fehér Gyulával a síklaszter elnökével a napokban készült riportokat mutatjuk be.

Dr. Egri Katalin a SMSZ elnöke, klaszterünk elnökségi tagja

A január elején, az ausztriai Kreischberg síterepén történt baleset élénk visszhangot váltott ki, nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi sajtóban is. Dr. Egri Katalinnal, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnökével készült 18 perces riportban (42:20-tól) a biztonságos síelés feltételeiről, a hazai és külföldi sípályákról esett szó.

A másik téma, amit a sajtó felkapott, a karácsony óta tartó meleg európai időjárás

Felfelé a lejtőn – A síturizmus nem érzi a válságot címmel és Betett a téli tavasz a magyar sípályáknak? Így élhetik túl a megbolondult időjárást címmel készült egy-egy riport Fehér Gyulával, klaszterünk elnökével. A cikkekben az alpesi országok síturizmusa mellett Közép-Európa síterepei és hazánk síélete is téma volt.

A sí-és hegyvidéki turizmus fejlődését úgy látszik semmi sem tudja igazán megtörni

A 2008-as gazdasági válság ellenére is tovább virágzott a síturizmus: A magyarok a recesszió idején sem mondanak le a síelésről – írta a PrivátBankár még 2009-ben.

A két síszezont érintő covid-járvány ideiglenesen ugyan megtörte a legnagyobb síterepek piacát, azonban a mostani szezonban minden eddigi rekordot megdöntenek az alpesi országok síturisztikai szereplői: Soha nem látott mértékű szállás és programfoglalások, fellendülő turizmus és az e sport űzéséhez szükséges termékek élénk vásárlása a jellemző.

Európában a január első felét érintő rekord meleg időjárás úgy néz ki még kezelhető határokon belül marad. Habár a kb. 900 méter alatti síterepek jelenleg Európa-szerte átmenetileg zárva tartanak, szerencsére azonban a karácsonyi szünetben – amikor a legnagyobb forgalom a jellemző – még Eplény és Mátraszentistván is jó hóviszonyok mellett tudott üzemelni. Újranyitásuk egy-két héten belül várható. A hóhelyzet szerte Európában napról-napra javul, így január második felében várhatóan a kisebb síterepek is nyitni tudnak.