A szlovák, lengyel, horvát és a máltai képviseletek vacsorára invitálták partnereiket

A nyárindító ANTOR-parti idén is a Magyar Tudományos Akadémia Gasztronómia Klubjában került megrendezésre.

Ács Viktória, Ivana Herceg, Sona Jelinkova, Farkas Melinda és Hangya Edina / Fotó: F. Gy.

A parti nyitóbeszédek közül néhány lényegesebb információt emelünk ki.

Szlovákiába az idén 36%-kal több magyarországi turista utazott, mint egy évvel ezelőtt – mondta el Sona Jelinková, a szlovák képviselet vezetője. A Miskolc-Kassa-Poprád autópálya átadása igen sokat segített a forgalom fellendítésében, egészítette ki mondanivalóját.

Farkas Melinda, a lengyel képviselő, aki egy évvel ezelőtt kezdte meg munkáját, elmondta: a magyar turisták száma különösen Dél-Lengyelországban ugrott meg: Zakopanéban 50%-kal nőtt a magyarok száma, az elmúlt télen a legtöbbször magyar szót lehetett hallani a településen, ez még a helyieket is igencsak meglepte.

A viszonylag szűk körű partira 50 fő kapott meghívást.

Hangya Edina, a VisitMalta képviselője elmondta: a magyar képviselet kapta a legjobb külföldi desztinációs marketingért járó díjat a Business Excellence 2024 versenyen.

Ács Viktória, a ciprusi turisztikai minisztérium képviselője kijelentette: 2023 rekordév volt a szigetország turizmusában, ugyanis elérték 2019-es csúcsév számait. 

A vacsorán informális beszélgetésben szóba került, hogy klaszterünk szervezésében, a 2024/2025-es hazai síszezon nyitányaként, egy hagyományteremtő rendezvény keretében, kisebb nosztalgia bemutató sícsapatok érkeznének (100 éves felszerelésekkel) Lengyelországból, Szlovákiából és Ausztriából is.