Átadni a gyerekeknek a lángot

A jövő általában a gyermekekről szól, ezért is szervezünk már 30 éve amatőr gyermek síversenyeket – mondja az országos amatőr gyermek síbajnokság versenyigazgatója.

VII. Országos Amatőr Gyermek Síbajnokság / 1999. Semmering-Hirschenkogel

Visszatekintés a 30 éves Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságra

Ausztria, Szlovákia és Magyarország volt a bajnokság eddigi házigazdája – riport Fehér Gyulával a verseny ötletgazdájával, versenyigazgatójával.

2022. január 26. Mátraszentistván, Sípark – minden rajtoló kapott Skioutlet Kupát

Gratulálunk a 30 éve zajló versenyhez, melyet a kezdetektől kezedben tartod! Mi alapozta meg az ötletet a verseny megindításra?

1977-ben lettem tagja a Külkereskedelmi Sport Club síszakosztályának, majd 1986-ban felkértek az akkor megalapított Külker Síiskola vezetésére. Igazából úgy kellett rátukmálni erre a feladatra, mivel az nyilvánvaló volt, hogy ez nem az általam akkoriban preferált versenysportról szól. Viszont volt a klubban néhány olyan, nálam jóval idősebb személy, akikre felnéztem, ők győzködtek: „Gyula! Az igaz, hogy ez egy másik világ, de hidd el, hosszabb távon jobban jársz ezzel te is!” Az első síszezon végén már tudtam, igazuk volt az „öregek”-nek a klubban.

Már a szocialista rendszer vége felé jártunk, a szabadidősportok megerősödését jelentette ez az időszak. A síiskolában nem a versenyeztetés volt a cél, hanem a szabadidő hasznos eltöltése. Ugyanakkor minden gyermekben ott bujkál a versengés egészséges ösztöne. Rendszeresen szerveztünk Galyatetőn és a Normafánál kisebb-nagyobb házibajnokságokat, mindig nagy sikerrel. A rendszerváltással megnyíltak a határok, mindenki az Alpokba vágyott – irány Ausztria! Kitágult a világ, így adta magát az ötlet, szervezzünk egy nagy, országos amatőr gyermek síversenyt a sógoroknál! Az osztrák Tyrolia gyárban volt egy jó kapcsolatom a felső vezetésben, őket néhány tárgyalás után megnyertem támogatónak. Az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal (Österreich Werbung/ÖW) budapesti központja is az ötletünk mellé állt.

Kép: 2022 január – Skioutlet Kupa Mátraszentistván

Mikor került megrendezésre az első bajnokság?

1993. február 13-án, az ausztriai Semmering/Hirschenkogelen, Tyrolia Kupa név alatt került sor az első versengésre. Az akkori magyar és osztrák külügyminisztert sikerült megnyernem fővédnöknek. Jeszenszky Géza, akkori külügyminiszter előfutóként indult. Az Osztrák Idegenforgalmi Hivatal (ÖW) állta a sajtóköltségeket és versenyszervezőink kinti költségeit. Akkoriban még csak a Magyar Televízió létezett, mint országos televízió, illetve a nyomtatott sajtó még igen erős volt, a publicitás biztosítása viszonylag könnyű feladat volt. Óriási siker volt a sajtóban és a gyerekek között is az első bajnokság, így évről-évre egyre több nevezőnk lett.

Nem lehet könnyű egy ilyen rendezvény lebonyolítása, milyen emlékezetesebb küzdelmek voltak?

Semmeringen akkoriban még egyáltalán nem voltak hóágyúk. Az első 10 évben kétszer kellett hóhiány miatt a versenyt márciusra halasztani – csak addigra érkezett meg a hó, de megrendeztük! Még akkor is megrendeztük a versenyt, jól emlékszem, amikor Bécsben +23 C fok volt a verseny napján. Akkoriban indult az internet világa, az információáramlás lassú és nehézkes volt, azonban a kommunikáció összességében mégsem volt olyan összetett kihívás, mint manapság. A támogatókkal való tárgyalások jelentős energiát igényeltek, sokszor már az is sikernek számított, amikor az ember bejuthatott egy-egy nagyobb cég legfelső döntéshozóihoz. Az 1999-es különvonatról majd még szót ejtek. Minden egyes támogatónak más szempontok mentén kellett teljesítenünk, ez is egy külön kihívás, mind a mai napig.

Hogyan fejlődött tovább a verseny?

A bajnokság növekvő népszerűségének köszönhetően, 1999-ben már egy 14 kocsiból álló különvonatot indítottunk Semmeringre, mely kora reggel fél hatkor indult és este 10-kor érkezett vissza a Keletibe. Csaknem 800 gyermeket sikerült megmozgatni. A különvonat az osztrák vasúttal (ÖB) és a MÁV-val való egyeztetéssel kezdődött, nehéz előkészületek és nem könnyű tárgyalások voltak. Sipos István a MÁV akkori vezérigazgatója versenyünk előtt 6 héttel az akkori kemény sztrájktárgyalások megállapodás előtti finisében hunyt el vezérigazgatói szobájában. A verseny fővédnöke az akkori magyarországi ifjúsági- és sportminiszter volt, személyesen ő adta át a gyerekeknek a díjakat.  A verseny után mondták az osztrákok, ideje találni egy komolyabb támogatót, mint a Tyrolia. A következő évben, 2000-ben a VOLVO magyarországi vezérképviseletét sikerült megnyernünk, öt éven keresztül voltak a verseny névadó támogatói.

Az elmúlt 30 évben konkrétan hol kerültek lebonyolításra  a versenyek?

Ausztriában összesen 14 alkalommal. Legtöbbször Semmering/Hirschenkogelen, de volt versenyhelyszínünk a határközeli St.Corona és Mönichkirchen is. A Tátrában, Donovalyban eddig 9 alkalommal, hazánkban pedig 7 alkalommal (Eplény, Kékestető és Mátraszentistván) várta a nevezőket. Donovalyban, 2012-2020 között fővédnökünk Boris Kollár volt, aki jelenleg a szlovák parlament elnöke, egyben a síterep tulajdonosa is.

Alfa Romeo Kupa,  St. Corona 2005. – További képekért klikk a fenti képre!

Egyébként a 20. versenyen (2012. évben) kapott először minden rajtoló egy-egy kupát, majd a 25. versenyünkön ezt megismételtük. Most, 2022-ben a 30. jubileumi versenyen már egy 30 cm magasságú kupát kaptak a gyerekek.

2006 januárjában, kitűnő hóviszonyok mellett, Kékestetőn zajlott a verseny – képekért klikk a fenti képre

Nehéz volt támogatókat találni?

Nem kis kihívás, sokan szeretnének támogatókat megnyerni a síspornak. Mondhatom, erős támogató nélkül nem lehet sikeres egy ilyen szintű verseny. A névadó támogatók sorát a Tyrolia indította (első hét alkalommal), majd több neves autós cég következett: VOLVO, JEEP, ALFA ROMEO, illetve

a HONDA, mely a legkitartóbb támogatónk volt, hiszen összesen 12 éven át voltak névadó szponzorok.

A Skioutlet.hu, mely a saját cégem, idén már második alkalommal lehetett névadó támogató. Mindkét alkalom valamilyen válság okán született a lehetőség, hiszen 2009-ben a gazdasági világválság miatt nem volt nagy cég a támogatók között, illetve most, 2022-ben, a Covid-járvány és chiphiány miatt kellett belépnünk. De hát nem maradhatott el pont a 30. bajnokság! Főleg, ha tekintetbe vesszük, hogy még tavaly is, a járvány legnehezebb időszakában is megtartottuk a HONDA Kupát. Remélhetőleg jövőre újra találunk egy komolyabb támogató céget, mellyel legalább öt évre sikerül egy szándéknyilatkozatban megegyeznünk.

XX. HONDA KUPA / Donovaly – 2012. január 21. Képekért klikk a képre!

Hogyan tovább?

Jómagam a Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter elnöke vagyok. A saját síszaküzletem továbbvitele (mely jövőre lesz 30 éves), a klaszter elnöki feladatok és a 30 éves múltra visszanyúló verseny egymást kölcsönösen erősítik. Elkötelezett vagyok a hazai sísport népszerűsítésének ügyében. Jó látni a célok lassú elérését, hiszen egyre többen síelnek magyarok, a nehezedő hóviszonyok ellenére is. Jó látni, hogy a hazai síterepek némelyike látványosan fejlődik, várhatóan legalább két új síterep újul meg egy-két éven belül (hóágyúzott sípályákkal, Visegrád lesiklópálya és Normafa sífutópálya).

Elsősorban a gyermekeket kell megnyernünk arra, hogy télen is lehető legtöbb időt a hegyi jó levegőn, aktív sportolással töltsék.

Szeretném, ha a három gyermekem, akik eddig is aktív segítőim voltak, idővel teljesen kézbe vennék a verseny továbbvitelét. A versenyhelyszín kérdésében valószínűleg maradunk az eddig már bejáratódott síterepek valamelyikén, ugyanakkor ennek a kérdésnek az eldöntésében a névadó szponzor elvárása kiemelt szerepet kap. Ha erős szponzort sikerül megnyernünk, akkor onnantól már mindent sínre tudunk tenni. Bízunk magunkban. Csapatunk erőssége, hogy a 30 évvel ezelőtti csapattagok egy jó része együtt maradt, ugyanakkor sikerült lelkes és ügyes fiatalokat is bevonnunk. Egy-egy versenyen 20-25 szervező, segítő dolgozik. Több olyan gyermek rajtolónk van, akiknek a szülei évtizedekkel ezelőtt indultak nálunk. A 30 esztendő alatt összesen kb. 7.000 rajtolónk volt! Jó érzés, amikor egy-egy verseny után köszönő sorokat vagy jobbító szándékú tanácsokat kapunk. Ahogy egy verseny véget ér, már aznap este elkezdjük a következő verseny tervezését, előkészítését.

Idei képekért klikk a lenti képre!

A Síelők.hu honlapján található archív képek, cikkek, videók:

2005 St. Corona Alfa Romeo Kupa

2006 Kékestető- 2008 Mönichkirchen Jeep Kupa

2009 Mátraszentistván Skioutlet Kupa

2010 -2021 Eplény/Donovaly/Mátraszentistván Honda Kupa

Riporterek: rizsoo/boroo / Fotók: Skioutlet.hu/Síelők.hu/