Ausztria síterepei december 24-től nyithatnak, korlátozásokkal

Az osztrák kormány sajtótájékoztatója nemrég ért végett.

A Die Presse információi alapján a szállodák csak 2021. január 7-től nyithatnak, viszont a síelés (felvonó használattal ) december 24-től engedélyezett (gyakorlatilag főleg a helyieknek). Hütték, bárok és éttermek is zárva maradnak január 7-ig. Zárt felvonók 50%-os kapacitással működhetnek. A hütték valószínűleg elvitel esetén rendelkezésre állhatnak. (Egyes hírek szerint a külföldiek beutazása január 6-ig, mások szerint 10-ig karantén kötelezettséggel jár.)

Országos szinten bizonyos enyhítések december 7-től lépnek hatályba.

Járványügyi szempontból kockázatosnak minősített országból, így pl. Magyarországról érkezőkre 10 nap karantén vár, amely először csak az 5. nap után elvégezhető negatív PCR teszttel oldható fel.

Ez gyakorlatilag azt jelent, hogy Magyarországról legkorábban január 7-től utazhatunk olyan módon, hogy szállást is foglalhassunk. Ugyanakkor az egészen egyértelmű, hogy „hütte-party”-zás, az idei téli szezonban teljesen elmarad. Remélhetőleg idővel, leginkább februárban és márciusban jókat sízhetünk Ausztriában is!

Szerkesztő megjegyzése:

Az osztrák kormány olyan döntést hozott a sípályákra vonatkozóan, mint a Mátyás király meg az eszes lány című népmesében Eszter : „Hozz is ajándékot meg ne is!” válaszul. A sízők síelhetnek a pályákon, a sífelvonókat is igénybe vehetik, viszont zárt terekben nincs lehetőség érintkezésre, és ez erős akadálya a járvány terjedésének. Külföldről érkezők száma január 10-ig várhatóan messze nem lesz olyan jelentős, mint ami eddig megszokott volt. Természetes itt is vannak kiskapuk, melyeken keresztül akár külföldiek is hódolhanak szenvedélyüknek Ausztriában. Ha itthon valóban az osztrák példa, a mértékadó (labor), akkor a hazai sípályák nyitásának várhatóan nem lesz járványügyi akadálya.

Szerkesztő: F. Gy.