Csóványos Emléktúra, 2023. február 19

Jeszenszky Géza: 113 éves a Börzsönyben a sísport, emléktúra lesiklással

A cikk szerzője és a képek feltöltője: Jeszenszky Géza

Remélhetőleg idén is, mint az előző években, havon emlékezhetünk meg arról, hogy 1910. február 20-án a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület lesikló síversenyt rendezett a Csóványosról a Nyír-rétre. A Nemzeti Sport 1910. febr. 26-i számában megjelent beszámoló szerint 52 induló volt, és a 2,5 km hosszú, 180 m szintkülönbségű távot a győztes Kaczander Ernő (BETE) a szakadó hóesésben 9 perc 17 mp alatt tette meg. „Mint igen érdekes és jellemző eredményt említhetjük fel, hogy a versenyen a norvég stílus és technika győzött a lilienfeldi iskola felett, sőt az első négy versenyző mindegyike két bottal futott át a célon.”

A Magyar Turista Egyesület Börzsöny- és Sí Osztálya 2023. febr. 19-e, vasárnapra nyílt túrára és emlék-lesiklásra hívja a sízők mellett a gyalogos turistákat is. Délben 1 óra körül a csóványosi kilátónál Jeszenszky Géza megemlékezik a börzsönyi sísport fényes múltjáról, utána kerül sor a lesiklásra az Alsó-Hinta-rét érintésével a Nyír-rét alsó végéig. Szombaton, február 18-án „bemelegítő” csillag-sítúrát ajánlunk a Csóványosra. Kiindulási alternatívák: Magas Tax, szén-pataki kulcsos turistaház, valamint a Diósjenő fölötti egykori Mázsaház. A hóviszonyokról és a részletes tudnivalókról február elején adunk ki tájékoztatást.

A 2021 évi emléktúra beszámolója itt elérhető. Remélhetőleg az idei sítúrán is lesz elegendő hó, az eseményről később beszámolunk! A cikk megjelenésekor kb 750 méter felett szakad a hó a Börzsönyben.