International Report on Snow & Mountain Tourism – 2018

Laurent Vanat először 2009-ben adta ki nemzetközi összefoglaló riportját a síturizmusról, most 10. alkalommal jelent meg a Vanat féle összefoglaló.

Kép: 2017-ben elkészült új felvonó Zugspitzre

Laurent Vanat először 2009-ben adta ki nemzetközi összefoglaló riportját a síturizmusról (International Report on Snow & Mountain Tourism). Akkor még csupán hét különböző ország adataiból állította össze a statisztikáit, az elmúlt években viszont már 67 ország adatait foglalta össze. Most 10. alkalommal jelent meg a Vanat-féle összefoglaló.

A 214 oldalas, most megjelenő anyagot összefoglalva elmondható, hogy a 2016/2017-es síszezon adatai világviszonylatban bizakodásra adnak okot a síturizmusban érdekelt felek számára. Összességében pozitív fordulatot hozott a szezon, hiszen a 2011/2012-es szezon látogatottsági adatainak megjelenése óta most először mérhettek növekedést látogatottság terén. Ugyanakkor az adatok feldolgozása alapján látható, hogy a síturizmuson belüli forgalmi változás differenciált. Bár a sízők/turisztikai látogatottság száma a hagyományos alpesi országokban összességében továbbra is stagnál, azonban Kelet-Európában, Oroszországban és Kínában a növekedés évek óta dinamikus. Ez a dinamika kompenzálja az alpesi országok helyenként negatív trendjét. Alpesi országokon belül a negatív trend elsősorban Svájcban és Franciaországban továbbra is folytatódik (Svájcban a lakosság arányában továbbra is a legmagasabb a sízők száma), azonban Ausztriában, Olaszországba végre enyhe növekedés mérhető.

Magyarországi adatok a 103-105. oldalon találhatók. Ezen adatok alapján elmondható, hazánkban közel 550 ezren síznek, 363 ezres éves látogatottság mellett.

A világban több mint 105 millió ember sízik. A legnagyobb látogatottság az USA-ban van, közel 60 millió, a legtöbb sílift Franciaországban üzemel (kb. 3600). A világon üzemelő liftnek 40%-a az Alpokban található. A síterepek 60%-a maximum 4 sílifttel rendelkezik.

Vanat az összefoglalójában – ahogy már az előző riportjában is – hangsúlyozta a síturizmus a maga fejlődését két irányban remélheti. Egyrészről a jövő generációjának erősebb bevonása (gyermek síoktatás reformjának segítségével), másrészről a („Non-Skiers”) a nem sízők, de a sípályák látogatására nyitott turisták bevonása. Ezen felül fontosnak érzi az egyedi kiszolgálások további fejlesztését és a számítástechnikai újítások innovatívabb alkalmazását. A vendéglátás színvonalának növelése, színesítése, egyéb aktív turisztikai opciók kiszélesítése elengedhetetlen feltétele a fejlődésnek. Természetesen elkerülhetetlen a további technológiai- és infrastruktúrafejlesztések megvalósítása.

A 214 oldalas anyag letölthető itt:
http://www.vanat.ch/RM-world-report-2018.pdf


Laurent Vanat – http://www.vanat.ch/