Kitekintő: Az iskolai síoktatás feltételeinek javítása is célja a ma bemutatkozó osztrák kormánynak

A tegnap bemutatott 182 oldalas kormányprogram öt oldala foglalkozik a sporttal, további négy oldala turizmussal, illetve négy oldala a család- és gyermekvédelemmel.

Bécs, 2017. december 16.

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kormányalakítással megbízott elnöke (b) és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője. Fotó: MTI

Klaszterünk szempontjából érdekes programpontok közül néhány:

  • Az iskolai síoktatás feltételeinek javítása, illetve az iskolák további ösztönzése a szervezett síoktatás érdekében deklarált célja a kormányprogram turisztikai fejezetének.
  • A szálláshely szolgáltatás áfájának csökkentése 13%-ról 10%-ra. (Hazánkban jelenleg 18%)
  • Az alpesi turistafogadás feltételeinek javítása, kamattámogatott hitelezési program segítségével a vidéki szálláshelyek fejlesztése,  engedélyezési előírások rugalmasabbá tétele.

Az utóbbi 10 évben Ausztriában a síelők száma látványosan csökkent (leginkább az iskolás gyermekek körében) és egyre több vidéki kisebb település elnéptelenedési irányt vetett. Az új osztrák  kormány ezt a két kedvezőtlen tendenciát szeretné megállítani, ezért is lett kormányprogramba illesztve a fenti néhány pont.

A kormány program :„Együtt. A mi Ausztriánkért.” cím alatt megjelenő program tegnap került nyilvánosságra.

Nagy változást, egyben az egész turizmuspolitikát alapjaiban átrendezheti:

  • Az új osztrák kormányban a turizmus nevet is viseli majd a felügyelő tárca, Nachhaltigkeit und Tourismus (Fenntarthatóság és Turizmus) névvel. A tárca egyébként az agráriumért is felel majd.
  • Elképzelhető az is, hogy az Österreich Werbung (ÖW -az osztrák nemzeti turisztikai marketing szervezet) irányítását  az új tárca átvállalja a gazdasági tárcától. (Eddig a Gazdasági Minisztérium és a Gazdasági Kamara közös tulajdonában volt.)

A szomszédos Ausztria számára kiemelkedő fontosságú a magyarországi síturizmus. Az utóbbi években a magyar sízők egyre többet járnak a szomszédos Szlovákiába, ahol nagy fejlesztésekkel sikerrel csábították vissza az éveken át elmaradó sísport szerelmeseinek egy jelentős részét. A magyarországi sípályák is fejlődésnek indultak és további nagy beruházások várhatók. Az osztrák síéletnek is nagy kihívás, hogy tovább erősödik az a nemzetközi tendencia, mely szerint inkább többször, de rövidebb időre mozdulnak ki a turizmus aktív tagjai. Így a sízők is egyre inkább a lehető legközelebbi sípályákat veszik igénybe, legalábbis amikor csak néhány napot szánnak a sísportnak.

Szerző: Fehér Gyula