Mi fán terem a Slow Tourism, azaz a lassú turizmus?

Az olykor hedonista túlturizmus helyett lassan itt az idő, ha nem is egy teljes fordulatra, de alternatívák felmutatására.

Természet közelében, közös gondolkodás / Nagyvillám Sípálya, 2021 júniusa

1986-ban Olaszországban indult el a Slow Food kezdeményezés, majd 3 évre rá, 1989-ben szerveződött a cittaslow (csigatempó) mozgalom. A lassú turizmus a tömegturizmussal szembeni alternatív turisztikai választási lehetőség. A lassú turizmus a fenntartható turizmus család része, eltér a mainstream turizmustól, és a turista nagyobb személyes tudatosságát hangsúlyozza.

Az overtourism (túlturizmus) egyre nyomasztóbb szerte a világban, sajnos már a nagyobb síterepeken is. De létezik-e, lehet-e a síturizmuson belül Slow Tourism (lassú turizmus)? Már vannak kezdeményezések, próbálkozások. A jelenlegi síturizmusra a sebesség- és teljesítménynövelés a jellemző. Ki hány kört megy, ki hány kilométert síel? Ki milyen magason síelt, stb. Olaszországban, ahol elindult a lassú étkezés divatja, viszont már vannak például olyan síterepek, ahol egyes sípályákat  úgy alakítják ki, hogy legyen benne egy kis „kapaszkodó” is, melynek tetején lehetőség nyílik leülni, a tájat megcsodálni, elcsendesedve élvezni a tájat, az időt. A nem teljesítményszerű sífutás, a túrasízés is gyakorlatilag a Slow Skiing (lassú síelés) egyik formája.

Van-e Magyarországon vagy akár a szomszédos országokban igény és bármiféle potenciál egy ilyen kezdeményezésre?

Az egyre jobban rohanó világ nagy kihívása, hogy miként lehetne ezt a hedonista, felgyorsult világot legalább időnként lelassítani, kihasználni a pillanatok örömét, a fenntartható turizmust megvalósítani?  Nehéz kérdés, mivel az elsődleges gazdasági érdek a tömegigény kiszolgálása, ugyanakkor léteznek jó példák arra is, hogy igen, vannak akik hajlandók akár többet is fizetni egy igazán színvonalas, házias szolgáltatásra (ezért is maradhatnak életképesek a kisebb panziók, éttermek), a lassúbb élet örömének megélésére. Lehet, hogy Magyarország egyes hegyvidéki pontjai alkalmasak lehetnek ilyen szolgáltatások kialakítására. Sőt akár az is lehetséges, hogy egyfajta edukációs folyamat is megindítható a jövő generáció számára – ha már nekünk, a mi generációinknak ez nem igazán sikerült.

Lehet, hogy  hazánkban az eddig még nem kellőképpen felfedezett szelíd hegyvidékeink egyes részei, alkalmasak lennének egy négyévszakos, fenntartható, lassú turizmus fogalmának tartalommal való megtöltésére. Ezen is gondolkodik, egyeztet klaszter egyesületünkön belül egy kisebb munkacsoport.

Cikk szerzője: F. Gy.

Két magyar nyelven elérhető tanulmány a témában:

– A slow turizmus mint gazdaságfejlesztési alternatíva a hazai és nemzetközi tapasztalatok tükrében.

– Gonda Tibor: Alternatív turizmus