Miért is szaporodnak gomba módra hazánkban a műanyag sípályák?

Ma már 23 darab műanyag sípálya van Magyarországon. Most ősszel három újabb sípálya került átadásra. A 23 pályából 16 sípálya klaszterünk tagja. Elmondható: az elmúlt évtizedben több tízezren tanultak meg ezeken a pályákon sízni, hódeszkázni!

A műanyag sípályáknak igen sok előnye van!
Egyik nagy előnyük, hogy nem szükséges megvárni a hideget, a havazást használatukhoz. Már szeptember végén, október elején kezdődnek a tanfolyamok és általában április végéig van lehetőség ezek igénybevételére. Tehát a műanyag sípálya több mint féléven át ad  lehetőséget a sízésre, úgy a gyermekek, mint a felnőttek részére. Másik nagy előnyük, hogy ezeken a pályákon a síelés alapjait elsajátítani jóval olcsóbb, hiszen nem szükséges szállást foglalni, külföldön költeni a sokszor elég magas áron kínált étkezésre, a lakóhelyünkhöz jóval közelebb van a műanyagpálya, mint a havas sípályák. A műanyag pályák további előnye, hogy a télen olykor előforduló extrém hideg helyett az őszi és tavaszi időszakban kellemesebb hőmérséklet mellett tanulhatunk. Lehetőség van egyéni és csoportos foglalkozás igénybevételére, magyar nyelven ( ez sokszor nem megoldott külföldön). Egyes síiskolák idegnyelvű oktatást is tudnak vállalni.

A műanyag sípályán való oktatás során sok olyan ismeretet is megszerezhetünk, melyek később, a havas pályán különösen fontosak lehetnek!  ( FIS 10 pont, vagy bizonyos magatartásformák elsajátítása.)

A pályák hossza általában 80-160 méter, de van 300 méter hosszúságú is. Alapterületük általában 400-2000 m2 ,  a legnagyobb területű pálya Sátoraljaújhelyen van: 9300 m2. Összesen két olyan havas sípálya van, ahol akár műanyag felületen is sízhetünk (Visegrád és Sátoraljaújhely). Valójában egy kisebb pálya is elegendő a tanuláshoz, sokszor több múlik a síoktatók személyén, mint a műanyag felület nagyságán. A műanyag sípálya megtervezése egyébként nem könnyű feladat, sajnos voltak sikertelen próbálkozások is.

Külföldön általában nagyobb méretű műpályák a jellemzőbbek, leginkább a nem alpesi országokban vannak nagyobb pályák (Anglia, Hollandia, Belgium, Dánia).  Hollandiában például 16 darab mesterséges sípálya létezik, melyek közül ötöt mesterségesen hűtött (nem hóágyúzott) hó borít. A fejlettebb országokban, az utóbbi időkben inkább ezek a hűtött, műhavas pályák jöttek divatba, de tekintettel ezek elég magas előállítási és üzemeltetési költségeire, hazánkban eddig ilyen még nem épült.

Mindannyian kitartóan várjuk a természetes havat, illetve a kellő hideget, amikor is végre igazi havon lehet csúszni!

A sízők azért igazából a havon való siklást szeretik. Amint mód nyílik rá, a síiskolák a csemetéket a közelben lévő hazai havas pályákra is elviszik. A műanyag pályán megszerzett sítudás alapot ad a havon való síelés biztonságos voltára.

Klaszter tagjaink (16 darab pálya), ahol műanyag sípályával rendelkeznek földrajzilag megtalálhatók:

9 darab Budapesten

3 darab Budapest vonzáskörzetében

2 darab vidéken (Dorog és Győrújbarát)

2 darab vidéken, havas pályán (Sátoraljaújhely és Visegrád)

Klaszterünk műanyag pályával rendelkező tagjai:
https://sieljitthon.hu/hazai-lehetosegek/muanyag-sipalyak/

Eddig nem csatlakozott pályák (7 darab pálya), földrajzilag:

3 darab Budapesten

3 darab Budapest vonzáskörzetében

1 darab vidéken (Szeged)

Ezek közül néhányan érdeklődnek klaszterünkről,  a csatlakozás lehetőségéről, mikéntjéről.

A hazai műanyag pályák gyűjteménye:
http://sielok.hu/sioktatas/siiskolak/orszag/magyarorszag/muanyagpalya/