Miért szükséges a technikai fejlesztés a hazai sípályákon?

Azzal a ténnyel szembesülhettünk, hogy az idei február rendkívül meleg volt és igen sok eső is esett. Ugyanakkor fel kell hívnunk a figyelmet arra is, hogy ahol a technikai feltételek biztosítottak, ott a sípályák mindezek ellenére üzemelni tudnak!

Szerző: skioutlet.hu

Hazánkban jelenleg egyetlen sípálya van nyitva: Eplény.

Miként lehetséges, hogy egy 333 méter alsó állomással rendelkező sípálya a valóban rendkívüli februári melegek ellenére a mai napig üzemel és a szezonban már 60. napja fogadja a sísport szerelmeseit?

A technikai hó folyamatos biztosítása nem kis kihívás az üzemeltetők számára. Alapvető feltétel a sajátos mikroklímával rendelkező helyszín.  A hazai sípályák jelentős része az elmúlt 100 évben ilyen helyen került kialakításra. Meglepő, de észre kell venni: * A Kárpát-medencére különösen jellemző,  az u.n. inverziós hőmérsékleti eloszlás, amely a téli időszakban napközben sem oszlik fel, és az időjárási körülményektől függően tartósan (akár hetekig is) fennmarad. Az éjszakai órákban a talajfelszín általában lehűl, ezzel egyidejűleg lehűl a vele érintkező levegő is; ez a lehűlés a kisugárzási időszak alatt egyre vastagabb rétegre terjedhet ki. Hajnalra az inverziós hőmérsékleti eloszlás több száz méter vastagságot is elérhet. Különösen erős inverzió keletkezik derült, szélcsendes éjszakákon, ha a levegő nedvességtartalma kicsi és tiszta az idő.  *Idézet: OMSZ- Időkép. Az inverziós hőmérséklet kialakulása idején tehát a földközeli hőmérséklet sokszor jóval hidegebb ( fagy ), mint a magasabb szinteken. Ez a sajátos Kárpát-medencei  időjárási adottság meglepő esélyeket ad a hazai sípályák fejlesztéséhez.

Ezen felül még van pár dolog ami elengedhetetlen az üzemeltetéshez. Alapvető feltétel a technikai hógyártás biztosítása. Ehhez szükséges hópermetező berendezések telepítése, illetve a mesterségesen készített hó egyenletes terítése hótaposó gépekkel ( ratrak).  Mindezek megvalósítása átgondolt beruházást igényel, ráadásul általában maga a fejlesztés később is folyamatos kell hogy legyen.  Hosszú évek tapasztalatának összegzése és a körülményekhez igazodó újabb és újabb fejlesztések elengedhetetlenül szükségesek. A fejlesztések a kezdeti néhány száz millió forintos befektetésből a milliárdos összeget is hamar meghaladhatja.

Ezen felül a beruházóknak rendkívül sokirányú, összetett ismerettel kell rendelkezni, de ennél csak az elhívatottság ami fontosabb!

A globális felmelegedés hatása itthon is érződik, éppen ezért a hazai sípályák üzemeltetői a jövőt a technikai fejlesztések megvalósításában látják.  A már megvalósult fejlesztések egyik legszebb bizonyítéka pontosan az eplényi Nordica Síaréna. Ma is mentek a hóágyúk, friss hóban lehet síelni!

A fejlesztések anyagi bázisának megteremtése hazánkban eddig leginkább az üzleti alapon működő hazai vállalkozói erők feladata volt. Hosszútávon klaszterünk egyik fontos célja, hogy a további fejlesztések megvalósítása érdekében – különböző pályázatok elérésnek segítségével – az anyagi alapot minél több helyszínen elérhetővé tegyük.

Az alábbi táblázat szemléletesen bemutatja, hogy leginkább ott elérhető a legtöbb liftüzemnap, ahol kellő mennyiségű hóágyú áll rendelkezésre ( felső sorban az első öt síterep ).  Ugyanakkor némi bizakodással tekinthetnek vissza a hóágyúval nem rendelkező sípályák is, hiszen az elmúlt 7 évben azért voltak olyan telek is, amikor ezeken a pályákon is voltak jobb szezonok:

http://sielok.hu/kerdes/hany-napot-uzemeltek-a-hazai-siterepek/

Az alábbi cikkek példaként bemutatják, hogy miként működnek a hóágyúk hazánkban, Ausztriában az inverziós hőmérséklet kialakulásakor:

Osztrák példa:

http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/aut-ho-2015dec23/

Eplény:

http://siarena.hu/csorlovel-ratrakoltuk-az-1-es-palyat/