Mikor esik először legalább 20 centiméter vastagságú hómennyiség?

Sokak számára talán meglepő adat: a jelentősnek mondható, legalább 20 centiméteres természetes hótakaró már november hónapban, de legkésőbb december végén megérkezik. Ezt mutatják az elmúlt 12 év meteorológiai adatai.

Grafikára kattintva megtalálható médiapartnerünk játéka

Az elmúlt 12 év adatai alapján elmondható, hogy hat alkalommal már novemberben megérkezett a nagyobb hómennyiség (különböző helyszíneken), másik hat alkalommal pedig decemberben. Legkésőbb tehát december végére mindig megérkezett a legalább 20 centiméteres hó a hazai hegyvidékünk valamelyikébe. Elmondható, hogy a meteorológia tél első napján, azaz december elsején már legalább 20 centiméter természetes hótakaró van valamelyik hazai hegyvidéken, 12 év időszakában a legkorábbi nagy havazás: 2007. november 11-én volt. Ezen a napon Kékesen 25 cm, Nagy-hideg-hegyen 28 cm-t havat mértek. 2016. november 12-én pedig a Kőszegi-hegységből jelentették először, hogy elérte a hó vastagsága a 20 centimétert.

 Képre kattintva: beszámoló a 2016. november 23. reggelére lehullott hóról

A korán lehullott, tél eleji jelentős hómennyiség mellett, nem ritkán jelentős havazások vannak a telek legvégén, kora tavasszal is. A lenti képre kattintva beszámoló olvasható a 2018 február utolsó napján esett hatalmas hóról, ekkor 102 cm természetes hótakaró volt a Kékesen. Meglepő adat, hogy Kékestetőn csupán néhány évvel ezelőtt (2013. március 30.) mérték az ottani helyszín legvastagabb hótakaróját, 106 centimétert. Magyarországon a legvastagabb hótakarót 1947. február 19-én mérték: 151 cm, Kőszeg-Stájerházak.

2018 február utolsó napjáról szóló videó:

Médiapartnerünk idén is folytatja a játékot: Mikor esik le az első hó? címmel.