Négy síelő tinédzser, akik a vitorlázók világbajnokságán dobogóra állhattak

Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel U17-ben világbajnokok, Fehér Boróka és Fehér Szonja U17-ben világbajnoki bronzérmesek, 29er hajóosztályban.

Kis-Szölgyémi Soma – Juhász Sámuel, Dénes Gábor edző, Fehér Boróka – Fehér Szonja

Juhász Samu alpesi síelésben kétszeres magyar bajnok és kétszeres diákolimpiai bajnok, Fehér Boróka alpesi sízésben diákolimpiai ezüstérmes. Kis-Szölgyémi Soma és Fehér Szonja pedig „profi” amatőr sízők. Mindannyian úgy gondolják, hogy a síelés kitűnő kiegészítő sport számukra.

Kis-Szölgyémi Soma –  Juhász Sámuel / Kép: Laura Carrau

Ők négyen, két külön hajóban indultak (összesen 11 magyar egység indult) a spanyolországi El Balisban megrendezett 29-er világbajnokságon. A 29-er hajóról annyit kell tudni, hogy ez az hajó, mely a 49er olimpiai hajóosztály belépőhajója. A világbajnokságon 26 nemzet 242 hajója indult, hatnapos küzdelem után születettek meg az eredmények.  A mezőnyben egyszerre indultak férfiak és nők is, felnőttek és az U17-esek is (17-15 év közöttiek).  A fiú páros különösen kiemelkedően teljesített, hiszen abszolút világbajnoki 10. helyük páratlan eredmény.

 

Fehér Boróka – Fehér Szonja/ Kép: Laura Carrau

A lenti videó a vb harmadik napján készült. A rövid videó közepén lévő pillanatok kellően visszaadják az ebben a hajóosztályban elérhető sebességet:

Kis-Szölgyémi Soma és Juhász Sámuel a világbajnoki dobogó legfelső fokán / Kép: Dénes Gábor

Fehér Boróka és Fehér Szonja világbajnoki bronzérmesek / Kép: Dénes Gábor

Teljes, összevont eredménylista:

Cikkünk a Magyar Vitorlás Szövetség és klaszterünk együttműködése keretében jelent meg.

Szerző: F. Gy.