Országszerte több mint 100 hóágyú várja a napokban érkező hideget

Eplény, Mátraszentistván, Normafa, Sátoraljaújhely és Visegrád felkészülten várja a hétfő hajnalra ígért erős lehűlést.

Normafa, Szaniszló-rét, Sífutópálya, 2023 február / Kép: Normafa Park közösségi oldala

Hóágyúk nélkül már megszűnt volna itthon a síélet

– ezzel a kijelentéssel egyetértettek a síszakma hazai képviselői, még a tavaly szeptemberben, a Normafa Látogatóközpontban lezajlott szakmai fórumon.

A legtöbb hóágyúval az eplényi Vibe Síaréna rendelkezik, ebbe a szezonban már 28 napot sikerült üzemelni, a hóágyúzásnak köszönhetően.

*

A mátraszentistváni Síparban valamivel kevesebb a hóágyúk száma, ebben a síszezonban 27 napot üzemelhetett a síterep.

*

Normafánál jelenleg 15 hóágyú várja a sífutókat és szánkózókat. “Karácsonyra végre elhárult az akadály, hogy megfelelő időjárás esetén a Normafán ismét kialakíthassuk a sífutó- és szánkópályákat! A Természetvédelmi hatóság az új eljárásban harmadszor(!) is engedélyezte a főváros több mint 130 éves téli sportterületének működését!.

*

Sátoraljaújhelyen, pontosabban a Magas-hegyen csaknem ugyanannyi hógyártó gép van mint Normafánál.

*

Visegrádon a Nagyvillám Sípályán ugyan csak 4-5 darab hóágyú tud egyszerre működni, viszont ez egy kisebb síterep, így viszonylag hamar behavazhatók a pályák.

*

Kékestetőn a déli sípálya legfelső szakaszán lévő tanulópálya és felvonója remélhetőleg szintén beüzemelésre kerülhet.

Azok a sípályák, ahol a hóágyúzás eddig még nem valósult meg, továbbra is a természetes hóban reménykedhetnek. Felkészülten várják a havat: Sopron lelkes sífutói, a bánkúti sípálya, valamint a pécsi sípálya, a megújult síházukkal.

*

Klaszterünk által szervezett, hóágyukkal kapcsolatos, őszi szakmai találkozónkról a Telex hírportál egy korrekt cikkben ismertette felmerülő kérdéseket és válaszokat.

Várjuk a hideg levegő megérkezését!