Sícsarnok épülhet Dóvalban

Klaszterünk nemzetközi kapcsolatainak kiépítése nemcsak deklarált feladatunk, de elengedhetetlenül fontos a hazai sísport fejlődéshez is

Klaszterszervezetünk két olyan tagja, akik évek óta szoros kapcsolatban állnak a síterep képviselőivel, még ez év februárjában meghívást kaptak Dóval (Donovaly) polgármesterétől, valamint szállodai befektetők képviselőitől. A bizalmas tárgyalás során bemutatásra kerültek egy nagyívű beruházás elképzelései. A meghívó felek a bemutatott tanulmánytervekről kérdezték a meghívottak szakmai véleményét. Azóta eltelt háromnegyed év. Néhány napja a szlovákiai szaksajtón keresztül nyilvánosságra kerülhetett a tervezett beruházás.

A beruházásban érdekeltek  a tervezési előkészületekkel szépen haladnak. Donovalyban nemcsak  szlovák tőkeerős befektetők vannak jelen, hanem komolyabb magyar pénzpiaci szereplők is.  A magyarországi sípiaci igények felmérése számukra rendkívül fontos, mondhatni elengedhetetlen. Magyar síszakemberekkel való konzultációkra,  klaszterünk tagjainak véleményére már szélesebb körben számítanak. A magyar sípiac jelentős hányada Budapest és annak környékére fókuszál. Budapest csupán 200 km távolságra van Dóvaltól, ezért is kiemelten fontos számukra a magyarországi igények felmérése.

A befektetők elképzelései azért is különösen érdekesek klaszterünk számára, mert mi magunk is, tehát a hazai sípályák és síiskolák üzemeltetői is a négyévszakos üzemeltetés kiszélesítésében  gondolják a bővülés irányát. Számunkra különösen hasznos mások útkereső elképzeléseinek megismerése.

2017. február 11-én kerül megrendezésre a Honda Kupa, mely a magyarországi  sísport – létszámában és múltjában is – legnagyobb versenye.  Terv szerint Donovalyban, a verseny előtti nap délutánján kerül sor egy prezentációra, konzultációra, melynek egyik témája ez a beruházás. A helyszínen egyébként is jelen lesz sok hazai síiskola, hazai sípálya képviselője is. A beruházás magvalósulásáig valószínűleg még sokat kell várni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2001-ben angol befektetők a budapesti MO-ás autópálya észak-keleti környékénél terveztek egy hasonló beruházást, mely megvalósítása végül is sajnos elmaradt.

Néhány kép a szlovák szaksajtóból:

http://www.etrend.sk/gallery/article/v-donovaloch-pripravuju-prvu-lyziarsku-halu-v-strednej-europe.html?photo=1