Turisztikai Csúcstalálkozóról jelentkezünk

Klaszterünk is meghívást kapott arra az eseményre, ahol  – egy egész napos, nemzetközi konferencia kíséretében –   a Magyar Turisztikai Ügynökség bemutatta a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát .

Az eseménynek a Művészetek Palotája adott otthont. A konferencia részvevőit Dr. Guller Zoltán Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója köszöntötte. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke csaknem félórás előadásában kifejtette: a turizmus jelentősége a jövőben az egész világon egyre nagyobb hangsúlyt kap, a magyar kormány kiemelt figyelmet fordít erre az iparágra. A turizmus Európában, közvetlenül és közvetett módon, a GDP és a munkahelyek közel 10 százalékát adja. Annak különösen nagy  jelentősége van, hogy a turizmus szakmában a dolgozók kb. 20 százaléka 25 évnél fiatalabb. A hazai legfrissebb statisztikák szerint megállíthatatlanul erősödik a turisztikai iparág.  A magyar kormány a GDP 16-17 százalékára növelné a turizmus részesedését a jelenlegi 10 százalékról.

A tervezet társadalmi egyeztetésre bocsátott változata már egy hónapja bemutatásra került. A MTÜ számításai szerint a tervezett fejlesztésekre jövőre 53,5 milliárd forintot szánnak hazai forrásokból, ami több mint kétszerese az idei 23 milliárdnak.  A rákövetkező két esztendőben tovább emelkedik: 2019-ben és 2020-ban is közel 60-60 milliárd forint, 2030-ig összesen 828 milliárd forint. Fejlesztések három stratégiai területen – sport és sportrendezvények, kultúra és egészségturizmus – valósulnak meg. 

A most kezünkbe kapott anyag  -nagy örömünkre – tartalmazza azokat a javaslatokat, észrevételeket is, melyeket klaszterünk adott le két héttel ezelőtt az MTÜ felé.

A véleményezésre kiadott anyag itt megtekinthető.

A konferenciára klaszterünk elnöke, Fehér Gyula és Klausmann Viktor turisztikai vállalkozó is meghívást kapott.

A jövőre vonatkozó terveket  Gajda Tibor, a turisztikai ügynökség vezérigazgató-helyettese ismertette. A konferencián előadást tartott Navracsics Tibor,  az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa, Beneda Attila helyettes államtitkára (EMMI),   Maciej Wilk A LOT igazgató tanácsának elnöke, valamint  Bánhegyi Zsófia, Marketingért és kommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese (MTÜ).

Az előadások után gasztroutazás élménye várja a résztvevőket a Visegrádi4 jegyében, az Európa és Gróf Széchenyi rendezvényhajókon. Az esemény divatbemutató követi  (Hungarian Fashion Council szakmai támogatásával). Pro Turismo díjátadó után a rendezvény  „Gasztrofesztivál a Bocuse d’Or” vacsorával zárul.

A síturizmus hazánkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, ezt turisztikai adatok is alátámasztják. A további fejlődéséhez elkerülhetetlen a  legkülönbözőbb invesztíció, melyeket a hazai síterepeken szükséges megvalósítani, a négy évszakosság jegyében. Hazánkban már több, mint félmillió ember sízik, a sísport rajongóinak száma folyamatosan növekszik, jelentős részben köszönhetően az egyre szaporodó műanyag sípályával bíró síiskoláknak.

A konferenciát széles sajtóérdeklődés követte. Egyéb sajtóbeszámolók:

Turizmus.com részletes beszámolója, Index.hu valamint origo.hu és napi.hu cikkei olvashatók.