Vitorlázz Itthon – pillanatnyi helyzetkép a balatoni vitorláséletről

Együttműködő partnerünk, a Magyar Vitorlás Szövetség által létrehozott „Vitorlázz Itthon!” honlapon sok érdekes információt kapunk a balatoni vitorlásélet beindulásáról.

 

A szabadidős vitorlázást, a világjárvány okán bevezetett korlátozások viszonylag kisebb mértékben érintetették. Szabadon lehetett és lehet vitorlázni kis- és nagy hajóval, korlátozások a hajón tartózkodók személyét és a kikötők üzemeltetését érintik. Tegnapi naptól újabb könnyítéseket adnak a jogszabályok, például a kikötőkben lévő éttermek teraszai, kerthelyiségei is kinyithattak (eddig csak házhozszállítást vállalhattak).

A Vitorlázz Itthon! honlapján most megjelent mixcloud (hangos) riportokban a kikötővezetők elmondták: ha nem is dömpingre, de mindenesetre nagyobb forgalomra számítanak, ugyanakkor a szigorított higiéniás szabályokat továbbra is fenntartják.

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége a mai napon, késő délután ülésezik. A koronavírus-járvánnyal összefüggésben, a versenysport számára fontos döntések meghozatala is napirendi pont. Várhatóan döntést hoznak a versenysportban meginduló edzési lehetőségek feltételiről, valamint a nagyhajós versenyek ez évi, megváltozott rendjéről. A legnevesebb vitorlásverseny, a Kékszalag várhatóan csak augusztus végén vagy szeptemberben kerülhet megrendezésre, azonban a másik nagylétszámú, többnapos verseny, a  Pünkösdi Regatta szinte biztos, hogy idén elmarad.