Zemplén Kalandparkban 64 millió forintból hóágyúkat és egy, a sípályák karbantartására alkalmas hótaposógépet vásároltak.

A négy évszakos fejlesztést csaknem 19 millió forint kormányzati támogatás is segíti.

Révész Máriusz, a kerékpározás és az aktív kikapcsolódás fejlesztésével és népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos jelenlétében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen zajlott sajtótájékoztatón sok érdekes információt tudhattunk meg.

Képen balról: Soltész-Vincze Tünde igazgató, Révész Máriusz kormánybiztos, Dankó Dénes alpolgármester, Szamosvölgyi Péter polgármester

Soltész-Vincze Tünde a Zemplén Kalandpark igazgatója elmondta: 48 főállású ember dolgozik a létesítmény-együttesben, akik tevékenységét 40 közmunkaprogramban foglalkoztatott ember segíti. 2016-ban kb. 30 millió forintos nyereséget termelt a kalandpark, a tavalyi mérleg még nem készült el, de nagy valószínűséggel a 2017-es esztendő is pozitív eredményt hozott. A meglévő 11 hóágyú és két ratrak mellé további három darab SuperSnow 900A típusú félautomata hóágyút és egy darab PistenBully 600 típusú ratrakot szereztek be.

A szabadidő- és sportcentrum négy évszakos hasznosítása keretében pedig elkezdődött három downhill kerékpáros pálya engedélyeztetése, valamint a libegő-felvonó alkalmassá tétele kerékpárok szállítására. Sátoraljaújhelyen szűk két évtized alatt épített fel az önkormányzat egy ma már évi 230 ezres látogatottságot elérő szabadidős központot, céljuk a félmilliós vendégszám elérése. A kalandpark nyereséges, az eredmény jelentős részét a tulajdonos visszaforgatja a karbantartásokra, fejlesztésekre.

Révész Máriusz emlékeztetett rá: még 2016-ban döntött a kormány arról, hogy a téli aktív pihenés támogatása keretében két sípálya fejlesztéséhez hozzájárul. A támogatást az eplényi és a mátraszentistváni síterepek nyerték, 70-75 százalékos önerő mellett.

Dankó Dénes Sátoraljaújhely alpolgármestere elmondta: a kalandparkban kitermelt nyereségből  járdák épülnek és fejlesztik az egészségügyi ellátást.

A kormány még 2016 decemberében döntött arról, hogy két magánkézben lévő síterepet ( Eplény és Mátraszentistván) 150-150 millió forinttal támogatja. A Zemplénben lévő, önkormányzati tulajdonban lévő Kalandpark most kapott egy szerényebb támogatást. 2017 december végi kormányhatározat pedig rendelkezik a Kékestetőre tervezett kabinos liftről, valamint Kékes aktív kikapcsolódást szolgáló, turisztikai és sportcélú programról. A fejlesztések tehát haladnak tovább, az új hóágyúk már holnap estétől működésbe léphetnek!

Kékestető fejlesztéséről szóló cikkünk:

Kékestető, Mátra és Bükk fejlesztéséről Horváth László nyilatkozik