60 éve készült el a pécsi sífelvonó

Amikor elegendő hó van a pályán akkor működik a 700 méter hosszú, 150 méter szintkülönbéget leküzdő drótköteles, kampós sífelvonó.

A felújított Pécsi Síház / 2022 február

Klaszterszervezetünk egyik leglelkesebb közössége a pécsi sízőket összefogó PVSK síszakosztálya, mely jövőre lesz 80 éves. A jelenlegi sípályát 1958-ban alakították ki, amit 1960-ban egy kéthelységes síház építése követett.

Magyarországon kevés a sportolásra alkalmas sípálya és a versenykörülmények is alig megfelelőek. Ezen próbált segíteni a Baranya megyei Sportszövetség, amikor a pécsi Misinatetőn új sífelvonót épített. A sífelvonó a 700 méter hosszú, 150 méter szintkülönbségű pályára viszi fel a versenyzőket. A pécsi Városi Tanács nyolcvanezer forintos beruházásához a megye sportolói kétszáznegyvenezer forint értékű társadalmi munkával járultak hozzá. Ennek eredményeként 1964 februárjában elkészült az új sífelvonó és számos résztvevővel megrendezhették az első műlesikló versenyt. A Baranya megyei kezdeményezés az ország más hegyvidéki tájain is követendő példa lehet.” – hangzik el az 1964 januári képes híradóban.

Maga sífelvonó 60 éve, 1964 januárjában épült meg – erről hosszabb cikkében számol be a Pécs Aktuál.

A pécsi síelők kitartó lelkesedését és összefogását jól mutatja, hogy 1984-ben itt készült el elsőként az országban helyben legyártott műanyag sípálya.

Bár a síelők honlapja adatai szerint utoljára a 2018/2019-es szezonban volt annyi hó, hogy sífelvonót használni tudják, mégis a lift és a síelők pécsi közösége jelenleg is készen várja a havazást! A 2022-es esztendő nagy sikere, hogy magát a síházat sikerült szépen felújítani.

2020 március végén 20 cm hó esett, a leglelkesebbek már másnap kihasználták a lehetőséget