A Bükki Nemzeti Park a térképről is letörölte Bánkútat

Tegnap Bánkúton jártunk, a síszezon első napján. Beszámoló képekkel.

Reggeli megérkezésünkkor az első amibe beleakadtunk egy szép nagy, részletes – teljesen újnak tűnő – térkép, rögtön a bánkúti parkolónál. Számunkra nem kicsit furcsa ez a térkép: az hogy hazánk egyik legnevezetesebb és legjobb adottságú sípályái egyáltalán nincsenek feltüntetve az egyébként viszonylag részletes térképen, az egy dolog, ennél érdekesebb kérdés, hogy maga Bánkút miért nincs feltüntetve? Ezen felül az ilyen térképeken szakmai minimum elvárás, hogy feltüntetésre kerüljön: ÖN ITT ÁLL. Hát ez is elmaradt valahogy.

Nézzük közelebbről a térképet:


Bánkút a Bükki Nemzeti Park számára az általuk készített térképen nem létezik

Igazából nem okozott különösebb meglepetést ez a térkép, mivel sajnos már elég sokszor találkoztunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) sokak által megkérdőjelezhető hozzáállásával – legalábbis ami az aktív turisztika területét illeti. Legutóbb Egerben az AÖFK Aktív Magyarország Konferenciáján Rónai Kálmánné a BNPI igazgatója igyekezett a nekiszegezett kérdésekre válaszolni. Válaszai sok esetben nem igazán mondhatók elfogadhatónak a konferencia kerekasztal-beszélgetés részvevői számára… érdemes a videó 12. percétől figyelni: Az EU már elfogadott programja szerint a jelenlegi 21% „Natura” védettségű területet 2030-ra minimum 30%-ra, 2040-re 60%-ra, 2050-re 90%-ra kellene növelni… Tóth Csaba, a Zemplén Kalandpark igazgatója is szót kapott, a hazai síturizmus izgalmas kérdéseit feszegette (16:21-től).

Akkor most térjünk át arra, amiért Bánkútra mentünk! Nem kötözködni mentünk, hanem síelni. A nemrég leesett 50 cm vastagságú természetes hó, mely aztán a hétvégén enyhén megolvadt, majd a sípálya megnyitásának napjára megfagyott. Mindez összességében tökéletes pályát adott. A leratrakolt, természetes hó által beborított sípályák igazán élvezetes lesiklás élményét biztosítják!

Képek a reggeli első köröktől zárásig.

Gramantik Csaba a Bánkút Síklub elnöke arról tájékoztatott bennünket, hogy az 1. számú pályát most még nem kezelték, szándékosan meghagyva a hétvégén várható nagyobb látogatószám részére. Ezt a pályát péntek este simítják le, szombaton nyitják meg. Szurkolunk Bánkútnak, kívánjuk, hogy a lehető leghosszabb legyen az idén nehezen induló síszezonjuk!

Nem takargatjuk meglátásunkat: a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szemmel is láthatóan is próbálja negligálja Bánkútat.

Szerző: Fehér Gyula

Bükki síkörút, második állomás: Bánkút