A Tátrában megkezdődött a hóágyúzás

Közeleg a tél, megérkezett a hideg levegő, így az Alacsony-Tátrában és az északabbra fekvő Magas-Tátrában is megkezdték a hógyártást.

Alacsony-Tátra, a januári világkupa sípályája

Az Alpok magasabban fekvő hegyvidékei után a Tátra magasabb síterepein is megkezdődött a hópótlás.

A felvidéki síközpontok kihasználták a lehűlést, és elkezdték termelni az első hóhalmokat. Vasárnap délután a Chopok északi és déli oldalán kb. 1300 méter magasságból havazás volt. Mintegy 180 hóágyúzási pont került beüzemelésre. Jó hír, hogy a természetes hó is hullott, nagyobb magasságban akár 30 cm-vastagságban is. Jasnán különös figyelmet fordítanak arra a lejtőre, ahol 2024. január 20-21-én a világkupaversenyek zajlanak. Ide a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízzel gyártanak havat, hogy maga a versenypálya alapja a lehető legkompaktabb legyen.

A hóágyúzás a Magas-Tátrában is elindult.

A Magas-Tátrában is megkezdték a hóágyúzást. A körülmények lehetővé tették, hogy a Kőpataki-tótól lefelé, a Start első ágán megkezdődhetett a hógyártás. Körülbelül nyolc órán keresztül fújták a havat, 50 hóágyúzási pont működött. A hóágyúzás más síterepeken is folytatódik, az aktuális időjárási viszonyoknak megfelelően. A síközpontok tájékoztatása szerint a 2023/24-es síszezont Jasnán december 2-án, december 9-én Csorba-tónál és december 16-án Tátralomnicon szeretnék megnyitni.

Remélhetőleg december hónap közepe körül már itthon beindulhatnak a hóágyúk!

Képek: Szlovák Idegenforgalmi Képviselet