Az idei első két hónap 5,6 fokkal volt melegebb

Legalábbis az European Weather Service Kft, egy magyar meteorológia cég hazai adatai alapján, a 100 éves átlag és a mért napi maximum hőmérséklet országos átlagát összevetve.

A 2024. március 5-én lementett grafikai ábra / Forrás

A lassan a vége felé tartó európai síszezon pedig nem is indult rosszul. Ausztriában, Olaszországban kifejezetten korán indult a szezon. Hazánkban is reménykeltően indulhatott a síszezon, hiszen a természetes havazásnak köszönhetően a sátoraljaújhelyi sípálya már december 2-án kinyithatott. Régen volt arra is példa, hogy a Normafánál három különböző időben jelentősebb hómennyiség hullott! December 8-án 53 cm természetes hóban került sor az Anna-réti kápolna megáldására!

Január hónapban volt azért annyira hideg idő, hogy a kb. 100 darab magyarországi hópótló gép biztosítani tudta a hazai síélet feltételeit. Azonban a februári rekord meleg időjárás azt eredményezte, hogy február 24-én az utolsó síterepünk is bezárásra kényszerült.

Sajnos a meleg nem csak idehaza, hanem szinte egész Európában jellemző volt február hónapban. Némi vigasz, hogy a március elejére megérkező újabb (helyenként rekordszintű) havazás az Alpok magasabban fekvő sípályáinak még éppen jókor érkezett, így ezeken a síterepeken a húsvéti szünetig biztosított a síszezon.

A globális klímaváltozás eléggé kiszámíthatatlanná teszi a jövőképet. A legkülönbözőbb meteorológiai szakemberek jelentetnek meg az klímaváltozással kapcsolatos tanulmányokat. Még olyan szakvélemények is megjelentek, melyek alapján a felmelegedés idővel visszaüthet: telenként az óceáni áramlások lelassulása komolyabb lehűléseket eredményezhet. Az sem kizárható, hogy Európában a téli időszakok rekord hideg időjárást hozhatnak.

Hogy valójában tényleg mi várható, azt csak idővel tudjuk meg.

Addig marad a síterepek négyévszakos fejlesztéseinek megvalósítása, illetve a hópótlás technikai fejlesztésének kivitelezése.

Szerző: F.Gy.