Büki Ádám kétszer is a dobogón végzett a Tömösi-szorosnál

A Magyar Sí Szövetség a Román Sí Szövetséggel együttműködve rendezte meg sífutó FIS versenyét, az elmúlt hétvégén a romániai Predeál városában. A legeredményesebb magyar síző Büki Ádám volt, aki előbb 5. lett, majd a következő két versenynapon, melyet a román szövetség rendezett egy győzelemmel és egy második helyezéssel végzett.

Mivel Magyarország nem rendelkezik nemzetközi minősítésű sífutópályával, így a Magyar Sí Szövetség igyekszik évről évre valamely szomszédos országgal partnerségben megrendezni egy-egy nemzetközileg minősített versenyt. A korábbi években egyre nagyobb szervezési nehézségekbe ütközött a szövetség a szlovákiai Skalka pályáján. Ezért 2024 januárjában kelet felé vette az irányt és a Román Sí Szövetséggel együttműködve a Brassói-havasokban található Predeál pályáján rendezte meg a FIS versenyt.

A körülmények itt sem voltak ideálisak, mivel az esemény előtt egy héttel még egyáltalán nem esett természetes hó a Kárpátok ezen részén. Mivel a helyiek is versenyt terveztek a hétvégére, ezért beindították a hóágyúkat, sőt, a hét elején a havazás is megérkezett. Így a versenyre 2,5 km tökéletesen előkészített sífutópálya várta a versenyzőket.

A férfi és női kategóriában egyaránt 10 km-es szabadstílusú versenyre nevezhettek a sífutók, akik között voltak román, macedón és magyar sportolók is.

Az erős havazás, a heves széllökések és a változékony időjárás egyaránt nehezítette a sífutók és waxmesterek dolgát, de mindenki a legjobbját nyújtotta. A versenyen kettős macedón győzelem született Ana Cvetanovska és Stavre Jada révén, a legjobb magyar helyezés mindkét nem esetében az 5. hely volt, ezt Bere Johanna Zója és Büki Ádám szállította.

A Magyar Sí Szövetség FIS versenye után a román síszövetség rendezett Predealon szintén FIS sífutóversenyt. Előbb szabadstílusban mérették meg magukat az indulók, köztük a magyar válogatott Büki Ádám is, aki a 2. helyen végzett és 129,86 FIS pontot ért el, amivel teljesítette a sífutó világkupa kvalifikációs szintjét.

A zárónapon, vasárnap klasszikus stílusban álltak rajthoz a női és a férfi versenyzők 10 km-en. A verseny győztese Büki Ádám lett, aki 46 másodpercet vert a mezőnyre.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

Tömösi-szoros történelmi szerepe