Egyre többen választják a síoktatói szakmát

A műanyag sípályával rendelkező síiskolák egyfajta új életpályamodellt is megteremtettek az ott dolgozó síoktatók számára.

Médiapartnerünk cikke: Hogyan lehetünk síoktatók? Klikk a képre!

Egyre többen választják a síoktatói szakmát.

A szabadidő növekedésével és az aktív mozgás igényének megjelenésével a sísport egyre népszerűbbé vált. A síelés az egyik legszebb szabadidősport. Ráadásul akár az egész tanév időszaka alatt biztosított foglalkozások erősen csábítják a gyermekeket és a szülőket a síelés elsajátítására. A elmúlt évtizedben egyre több műanyag sípálya került átadásra, így hazánkban ma már 31 különböző helyszínen  nyílik lehetőség e csodás sport elsajátítására, nemcsak gyermekek számára. Az igény növekedését jól mutatja, hogy idén ősszel legalább két újabb műanyag sípálya kerül átadásra. Az átadásokról a későbbiekben természetesen beszámolunk.

Síoktató képzés igénye is folyamatosan növekszik.

Hogyan lehetünk síoktatók, Klikk a képre!

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége az elmúlt 30 évben folyamatosan fejlődött. Kezdetekben még kevesen választották a síoktatói szakmát életpálya modellnek. Jellemzően más végzettségek megszerzése után végezték el a képzést, így inkább egyfajta hobbitevékenységként dolgoztak a kiképzett síoktatók. Azonban a sísport felé fordulók folyamatos növekedése megteremtette az igényt olyan síiskolák megvalósítása felé, melyek szinte egész éves foglalkoztatottságot is biztosítani tudnak, úgy a tanítványok, mint az ott dolgozó oktatók számára.

Az állami alapképzés elvégzésével az SMSZ-be belépő oktató a Síoktató* fokozatot szerzi meg. A további minősítések a megfelelő idejű oktatási gyakorlat igazolását követően valamint újabb elméleti és gyakorlati továbbképzéseket követő vizsgák teljesítésével szerezhetőek meg. Az SMSZ tagságába tartozó szakképzett síoktatók 3 évente vesznek részt kötelező továbbképzésen, amely a működési engedély kiadásának feltétele. Évente mintegy 30-40 új oktató tesz sikeres vizsgát a négyszintű képzési rendszerben.

Az SMSZ továbbképzési rendszerében – igazodva az ISIA (International Ski Instructors Association) által kidolgozott és a világszervezet tagjai által követett képzési szintekhez -, négy lépcsőfok teljesíthető. Megkülönböztetünk egy, kettő, három és négy csillagos síoktatót (Síoktató*, Síoktató**, Síoktató***, Síoktató****). Az az oktató, aki a ***-os szintet több havas sportágban is eléri, jogosulttá válik a „Hósportoktató” cím viselésére.

A képzés mikéntjéről további részletek itt.

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2020. AUGUSZTUS 31.

Egyre többen választják a síoktatói szakmát!